latinica  ћирилица
19/07/2019 |  18:54 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Iz Srpske poručeno: Nećemo prihvatiti nijednu odluku donesenu preglasavanjem

Na juče demonstriranu podršku većine poslanika Narodne skupštine Republike Srpske preglasanom srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, reagovali su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva. Najavljuju mogućnost blokade projekata važnih za Republiku Srpsku. Većina političkih subjekata iz Srpske i danas ističe da neće prihvatati nijednu odluku donesenu preglasavanjem.

Nezadovoljan odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavljuje blokade programa važnih za Srpsku. Po istom principu - zaštitom vitalnog entitetskog interesa, kaže Komšić, učiniće to Parlament Federacije BiH. I dalje ne odustaje od, kako kaže, zaštite prava BiH na moru.

- Na rješavanju tog pitanja insistiraću u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tako što nećemo druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne riješimo - kaže Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović, koji je sa Komšićem preglasao srpskog kolegu, poručuje da Skupština Srpske nije zaštitila svoj nego je, kako smatra, povrijedila vitalni interes Bosne i Hercegovine.

- Јa sam sasvim siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samog entiteta - kaže DŽaferović.

Da je odluka poslanika Republike Srpske dobra, ističe senator i nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH Živko Radišić, koji je ,takođe, posezao za vetom. Poručuje da odluke ne smiju biti donošene preglasavanjem.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan, mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa vidi kao dokaz neprikosnovenosti Narodne skupštine Republike Srpske u dejtonskoj BiH.

- Ova odluka Skupštine je pokazala ključno ko je primarni i najvažniji nosilac suvereniteta u Bosni i Hercegovini, a to su entiteti, njeni građani i konstititivni narodi - rekao je Karan za Srnu.

Analitičar Dragomir Anđelković iz Beograda ocjenjuje da je Republika Srpska demonstriranom slogom poslanika i srpskog člana Predsjedništva dodatno ojačala poziciju unutar BiH i regiona.

- Ova odluka je odgovorna jer ne doprinosi samo interesu Srba i Hrvata nego i Bošnjaka, jer ni njima ne trebaju sukobi sa zemljama u okruženju u koje ih gura neodgovorno vođstvo - smatra Anđelković.

Potpuno jedinstvo srpskih poslanika izostalo je zbog odluke Nebojše Vukanovića da glasa suprotno Klubu SDS-a koji se uzdržao od glasanja, i Јelene Trivić i Draška Stanivukovića koji su, za razliku od ostalih kolega iz PDP-a, glasali protiv Izjave srpskog člana Predsjedništva.

Podijeljenost članova Kluba poslanika pri glasanju za predsjednika PDP-a Branislava Borenovića ne znači stranački raskol. Partija, kaže, ostaje jedinstvena i opoziciona.

- Takvo glasanje pokazuje naše unutarstranačko demokratsko ponašanje u Klubu i pravo na javno izražavanje svojih stavova i mišljenja - ističe Borenović.

Konfuziju u Klubu PDP-a potvrđuju i Borenovićeve riječi da je poslanik Ljubiša Krunić, tehničkom greškom glasao za Izjavu Milorada Dodika, iako je dan ranije obećao da će, poput Trivićeve i Stanivukovića, biti protiv. Nervoza je kulminirala događajem koji je poslanik Kluba SDS-a Nebojša Vukanović opisao kao fizički nasrtaj PDP-ovog Perice Bundala na njega.

- Moguće da se u afektu svašta desilo. Sjednica je bila jako, jako napeta. Јa sam jutros zvao Vukanovića i kao predsjednik PDP-a se izvinio za neprijatnosti, ako ih je bilo - navodi Borenović.

Umjesto da se osjeća svečano i ponosno zbog potvrđivanja snage Narodne skupštine Republike Srpske, neugodno se povremeno, kaže, osjećao SNSD-ov Srđan Mazalica. Tom osjećaju doprinijela je, naglašava, potvrda da postoje srpske kolege koje će, po svaku cijenu, glasati protiv aktuelnog srpskog člana Predsjedništva.

- Kao da imamo novi klub u NSRS i čine ga Vukanović, Trivićeva i Stanivuković. Oni su sad glasali kao poslanici Domovine - Bratić, Smajić i Ramić - kaže Mazalica.

Mazalici je, kako kaže, neshvatljivo što su Trivićeve i Stanivuković indirektno glasali i protiv počasnog predsjednika svoje stranke Mladena Ivanića, koji je u mandatu srpskog člana Predsjedništva o Pelješačkom mostu govorio isto što i njegov nasljednik na toj funkciji, Milorad Dodik.