latinica  ћирилица
19/07/2019 |  19:18 ⇒ 23:17 | Autor: RTRS

Srpska neće dozvoliti migrantske kampove na svojoj teritoriji

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u intervjuu za našu televiziju, rekao je da će se priliv migranata u BiH nastaviti i u narednoj godini, ali da Republika Srpska neće dozvoliti migrantske kampove na svojoj teritoriji.

- Ne možemo da dozvolimo niti imamo mogućnosti i resurse da pravimo kampove na teritoriji Republike Srpske i to se neće desiti - poručio je Lukač.

On je istakao da je priliv migranata iz godine u godinu sve veći i da se nadležne institucije na nivou BiH nisu adekvatno i na vrijeme uključile u rješavanje migrantske krize.

- Ministarstvo bezbjednosti BiH je napravilo mnoge propuste u proteklom periodu po pitanju migrantske krize. Nisu se uključili adekvatno i na vrijeme, čak su pričali da BiH apsolutno nije zanimljiva kao migrantska ruta u Evropi, što se pokazalo pogrešnim - ističe Lukač.

O razmjerama migrantske krize u BiH i nemaru nadležnih na nivou BiH, najbolje svjedoči primjer Unsko-sanskog kantona, naglašava ministar unutrašnjih poslova Srpske.

- Vlasti u USK ne mogu sami da se izbore sa migrantima, a nemaju nikakvu pomoć sa nivoa BiH i prepušteni su sami sebi - kaže Lukač.

On naglašava da je zbog migranata narušena bezbjednost u Federaciji BiH i da Republika Srpska neće dozvoliti prelivanje krize na svoju teritoriju.

- Mi u Republici Srpskoj smo uspjeli da dobrim radom policije spriječimo da migranti čine krivična djela. Čim oni uđu u Srpsku budu stavljeni pod kontrolu policije i predati nadležnim organima. Na taj način smo spriječili da čine krivična djela i zaštitili naše građane i njihovu bezbjednost i imovinu - kaže Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je ponovio da MUP neće dati saglasnost za formiranje novih tijela koja će imati operativne nadležnosti na području BiH, zato što nema potrebe za tim.

On smatra da na nivou BiH ima dovoljno agencija koje mogu i treba da se bave problemom migracija i da nema potrebe za formiranjem novog tijela ili institucije koja će se baviti problemima migrantske krize.

- Sada imamo soko 18 raznih policijskih, obavještajnih i bezbjednosnih agencija u BiH koje su nadležne da se bave time - rekao je Lukač.

Kada je riječ o borbi protiv trgovine drogom, Lukač je najavio da će u skorijoj budućnosti biti novih hapšenja.

- Intezivno se radi na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Uhapšen je veliki broj kriminalaca i vjerovatno ćemo i u nastavku istrage i njihovom obradom doći do drugih lica i rezultata koji će vrlo brzo biti poznati - rekao je on.

Lukač je podsjetio da su lica iz Bosanske Krupe i Prizrena, koja su uhapšena u akciji "Јug 1" u Kozarskoj Dubici, predata Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru i da su optužena za neovlašćenu proizvodnju i promet drogom i za falsifikovanje isprave.

- Akcija "Јug 1" je duže trajala i rezultirala je hapšenjem dvojice kriminalaca iz FBiH. Zaplijenjeno je preko kilogram opojne droge heroin - naveo je on.

Lukač je rekao da će sva droga oduzeta u akcijama MUP-a biti uništena.