latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:05 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Drecun očekuje poziv Haga za Tačija, Veseljija...

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosmet Milovan Drecun očekuje da nakon Ramuša Haradinaja pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za zločine OVK dobiju i Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi ključni ljudi iz terorističke OVK.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun je naveo da će se tek vidjeti da li će protiv Haradinaja biti podignuta optužnica, ali da je svakako važan korak to što je osumnjičen.

- Mislim da su velike šanse prvo da bude podignuta optužnioca protiv njega, a onda da tokom sudskog procesa bude dokazana i krivica. Riječ je o jednom od najtežih ratnih zločinaca na Kosmetu i brutalnom ubici. On i dalje prijeti dovrašavanjem etničkog čišćenja, tako da postoje velike šanse - rekao je Drecun.

On je naglasio da su braća Daut i Ramuš Haradinaj osumnjičeni za najteže ratne zločine jer su oni najogovorniji za ono što se dešavalo u operativnoj zoni Dukađin terorističke OVK.

Drecun, koji je i predsjedavajući Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica, naveo je da je za ovu zonu Radna grupa identifikovala najveći broj događaja - ubistva, silovanja, mučenja, maltretiranja.

- Tamo je Radna grupa obradila više od 980 događaja, što je daleko najviše u odnosu na sve druge operativne zone, čak i u odnosu na zonu Drenice - rekao je Drecun za Televiziju Pink.

Prema njegovim riječima, obrađeno je više od 2.100 dokumenata i utvrđeno da su tamo bila 23 ilegalna pritvora u kojima su držani ljudi, malteretirani, mučeni i potom ubijani.

- Došli smo i do dokumentacije iz štaba operativne zone Dukađin i ručno pravljenog spiska, ali i izvještaja koji govori o ubijanju albanskih civila i pripadnika tadašnje policije, MUP-a Srbije, za koje su oni smatrali da su kolaboracioniosti. Sve su to slučajevi koji nisu procesuirani ranije u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Јugoslaviju kada je Haradinaju suđeno - ukazao je Drecun.

On je napomenuo da Haradinaj /koji je danas podnio ostavku na funkciju premijera samoproglašenog Kosova, jer je kao osumnjičeni dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu/ i za ta nedjela treba da odgovara po komandnoj odgovornosti na čemu će biti akcent Specijalnog tužilaštva.