latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:03 ⇒ 10:08 | Autor: SRNA

Kalinić: Dodik razbio stereotip o Predsjedništvu BiH kao učmaloj instituciji

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u proteklih osam mjeseci predsjedavanja, uz specifičan politički temperament, uspio da razbije stereotip o Predsjedništvu kao učmaloj i gotovo protokolarnoj instituciji, otvorivši pri tom, s pravom, brojna pitanja suštine njegovog funkcionisanja.
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik) -
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik)

- Uprkos svim kontroverzama, proteklih osam mjeseci predsjedavanja Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH nije nikoga ostavilo ravnodušnim. Polazeći od onoga što jeste Predsjedništvo po izvornom Dejtonskom sporazumu, Dodik je u praksi jasno stavio do znanja da ta institucija ne može biti nekakva politička nadstruktura, prije svega, u odnosu na Republiku Srpsku i njene ključne interese - istakao je Kalinić u izjavi za Srnu.

On je ocijenio da, na veliku žalost hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića, nije mogla proći pseudokomunistička priča o jedinstvu Predsjedništva, to jeste BiH na štetu ili uz zanemarivanje interesa sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

- Drugo, ali ništa manje važno za ovih proteklih osam mjeseci jeste definitivno razbijanje predstave o Dodiku kao međunarodno izolovanom političaru. Brojni međunarodni susreti i sa zapadnim i sa istočnim državnim i drugim autoritetima, da isključimo berlinsku lažnu akreditaciju Denisa Zvizdića, pokazali su da je Dodik osim protokolarne uloge uspio da se sasvim praktično i u državničkom maniru nametne na međunarodnoj sceni - rekao je Kalinić.

On je naglasio da su beskompromisna zaštita interesa Republike Srpske na nivou BiH i šire, te nastavljanje autentične politike na regionalnom i međunarodnom planu razlozi da Dodik tako nastavi do kraja četvorogodišnjeg mandata.

- Čini mi se da, na žalost mnogih nenaklonjenih Dodiku, mahanje nekakvim međunarodnim sankcijama ostaje samo mrtvo slovo na papiru - zaključio je Kalinić.