latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:10 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Vučić o Haradinajevoj ostavci: Bez euforije, politički trik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ostavka Ramuša Haradinaja politički trik kojim bi mogao da dobije još veću popularnost i upozorio da bi položaj Srba na Kosovu i Metohiji mogao da postane još teži.

- Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosovu i Metohiji, u kojima on postaje junak koji se bori za celovito i jedinstveno Kosovo, a svi ostali nedostojni takvog velikog vođe - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je ocijenio da će Haradinaj, nakon što ode u Hag, biti odmah pušten, a da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

- Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu i Metohiji, a njegova popularnost će se udvostručiti - rekao je Vučić.

Predočavajući mogući dalji razvoj događaja, Vučić je naveo da će oni koji pokušaju da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja, koji želi ubjedljivu pobjedu najtvrđe albanske opcije na izborima krajem septembra ili u oktobru.

- Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom - ocijenio je Vučić.

On je ukazao da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse, pri čemu je njihov plan da sačekaju izbore, a iz njih Haradinaj izađe još snažniji.

Tu, kako je istakao Vučić, nema mjesta ni za Srbe, ni za dijalog.

Vučić je rekao da će, nakon izbora, formiranje vlade uslijediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gdje su izbori u martu.

- Јasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da neće biti suštinske promene ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija na poziv Haradinaju na saslušanje zbog ratnih zločina mora da reaguje smireno, odmjereno, trezveno i bez euforije.

On je rekao da razumije očekivanja i potrebe Srba za zadovoljenjem pravde, jer su trpili stigmu krivca za ratne zločine i jedinih odgovornih za sve što se zbiva na prostoru bivše Јugoslavije, ali da razloga za radost nema kada se sagledaju sve činjenice i posljedice tog čina.

- Razloga za radost i euforiju nema. Sagledavamo sve činjenice i posledice koje dolaze posle tog čina, a posebno kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji - rekao je Vučić.

On je ocijenio da će nakon posljednjih događaja položaj Srba na Kosovu i Metohiji biti još teži nego danas, jer dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve svoje nedaće i za ovo što se događa Haradinaju.

Vučić je poručio da će Srbija u tom smislu posvetiti još veću pažnju opstanku srpskog naroda i da "Kosovo i Metohija može da računa na svoju Srbiju".

On je dodao da će poslije ostavke Haradinaja, suštinski i de fakto politička situacija u Prištini i Tirani stremiti daljem približavanju i ujedinjavanju i nastavku po Srbe tragične priče o velikoj Albaniji.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od zapadnih zemalja, onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo.

- Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je da se u narednih dva do tri mjeseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih pravaca, posebno tokom septembra i da će pritisci ići u pravcu da se prizna nezavisnost Kosova.

- Iako nigde ne piše u papirima EU, pritisci na Srbiju će ići u smeru da priznamo nezavisno Kosovo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja, jer je u ekonomskom napretku jedina šansa da zaštiti svoje interese.

On je najavio da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu i da mnoge balkanske zemlje to razumiju.

On je napomenuo da haški tužilac Serž Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske i progona 800.000 Albanaca.

- Јesi li ti brojao Bramerc? Svi se vratiše, samo je Srba za 150.000 manje. O tome ne govorite - rekao je Vučić.

 

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je u petak podnio neopozivu ostavku, a kao razlog naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda u Hagu kao osumnjičeni.