latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:29 | Autor: B92

El Čapo u samici 23 sata dnevno

Meksički narko bos Hoakin El Čapo Guzman ušao je u zatvor u Koloradu poznat kao Alkatraz Stenovitih planina.
Hoakin "El Čapo" Guzman - Foto: Screenshot
Hoakin "El Čapo" GuzmanFoto: Screenshot

Tu je počeo izdržavanje doživotne zatvorske kazne plus 30 godina, nakon što je osuđen za krijumčarenje tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD, kao i za planiranje ubistava.

Zatvor visoke bezbednosti Supermaks, 185 kilometara od Dencera, sa oko 375 zatvorenika, poznat je po tome što iz njega niko nije pobjegao od kada je otvoren 1994. godine, prenosi Rojters.

Guzman se pridružio listi ozloglašenih kriminalaca kao što su Ted Kačinski, poznat kao Unabomber, koji je preko pisama bombi ubio troje, a ranio 23 ljudi, zatim učesnik zavere 11. septembra Zakarije Musavi, Teri Nikols osuđen za bombaški napad u Oklahoma Sitiju i bombaš sa Bostonskog maratona, DŽohar Carnajev.

Zatvor je prozvan Alkatrazom Stenovitih planina po čuvenom zatvoru u San Francisku, među čijim zatvorenicima je bio gangster Al Kapone.

Kao i ostali zatvorenici, Guzman će najvjerovatnije biti zatvoren 23 sata dnevno u samici sa uskim prozorom visokim oko 107 centimetara, postavljenim tako visoko da se kroz njega vidi samo nebo.

Očekuje se da će u njegovoj ćeliji biti televizor, a moći će da gleda religiozne i edukativne programe.

Specijalne restrikcije se koriste kako zatvorenici ne bi mogli da šire uticaj ili upućuju prijetnje izvan zatvora.

Zatvorenici ne mogu da se kreću po zatvorskom zemljištu bez pratnje, a prebrojavaju ih najmanje šest puta dnevno.

Guzman je dva puta bježao iz meksičkih zatvora, pa je, od kako je 2017. godine izručen SAD, bio odsječen od spoljnog svijeta pošto su ga američke vlasti držale u samici u zatvori visoke bezbjednosti, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.