latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:44 | Autor: SRNA

Drecun: Haradinaj bi mogao da bude optužen po dva osnova

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun očekuje da Ramuš Haradinaj pred Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK bude optužen po direktnoj i komandnoj odgovornosti.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

- Od završetka suđenja u Haškom tribunalu pojavili su se novi elementi. Radna grupa, koju je formirao Odbor za Kosovo i Metohiju za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji, došla je u posed dokumantacije koju smo svojevremeno ustupili Specijalizovanom tužilaštvu da bismo im ukazali na mogućnost podizanje optužnice po novim elementima - rekao je Drecun.

On je danas za Radio-televiziju Srbije rekao da je Radna grupa utvrdila da je bilo najviše zločina u operativnoj zoni terorističke OVK - Dukađin, kojom je komandovao Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj, pri čemu je utvrđeno više od 980 događaja - mučenja, ubistva, silovanja i kidnapovanja, a kao nestalo se vodi 101 lice.

Drecun je istakao da je Specijalizovano tužilaštvo najviše zainteresovano za ilegalne zatvore, kojih je bilo u svim operativnim zonama, jer je tu najlakše dokaziva povezanost između zločina i odgovornosti.

- Identifikoivali smo najviše ilegalnih pritvora u zoni Dukađin gde je bio Ramuš Haradinaj, čak 23 i imamo 127 izjava oštećenih svedoka. U Drenici je bilo devet zatvora i imamo 86 izjava o tome - rekao je Drecun.

On je pomenuo da su za formiranje zatvora OVK u selu Јunik, u opštini Dečani, te za mučenja i ubistva, direktno odgovorni Ramuš Haradinaj, Daut Haradinaj i Idriz Baljaj.

Drecun ističe da postoji i novi element, a to su ubistva Albanaca koje je počinio Ramuš Haradinaj i "njegovi teroristi", te pokazao dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin - izvještaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a riječ je o Albancima.

- U pitanju je više od 30 Albanaca, a čak je i rukom pisan spisak od nekog iz Štaba. Ovi uniformisani Albanci su bili pripadnici policije Srbije koje su oni tretirali kao kolaboracioniste i zbog toga su ih likvidirali - rekao je Drecun.

On je pokazao i dokumentaciju u slučaju "bunker" u Đakovici, zoni Ramuša Haradinaja, gdje je otkrivena masovna grobnica sa najmanje 10 tijela, o čemu je italijanski Kfor napravio uviđaj 1999. godine, a došao je i forenzički tim iz Švedske, ali je "međunarodno prisustvo" kompletnu dokumentaciju "stavilo u fijoku".

Drecun smatra da je "naučena" lekcija u vezi sa svjedocima, odnosno njihovim ubistvima tokom suđenja Haradinaju, te da je mehanizam njihove zaštite značajno bolji uprkos tome što Albanci pokušavaju da saznaju ko su mogući svjedoci.

- Sada već postoji poprilično velika volja da se dokaže su Albanci preko OVK počinili užasan zločin i da moraju da se suoče sa odgovornošću, da budu procesuirani oni koji su odgovorni za taj zločin - kaže Drecun.

On očekuje da će se na listi osumnjičenih naći i osobe poput predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, predsjednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija, a bivši komandant OVK Šukri Buja je pozvan da da izjavu.

- Imamo podebeo dosije za njega i vidimo da ga Specijalizovano tužilaštvo tretira veoma intenzivno. Interesantno je da Specijalizovano tužilaštvo ima fokus na Dreničkoj grupi, kojom rukovodi Tači. To je terorističko-kriminalna grupacija koju je identifikovao Dik Marti. On nije samo govorio o Dreničkoj grupi, već i o drugim klanovima, poput Hradnajevog - kaže Drecun.

On ističe da Specijalizovano tužilaštvo insistira i radi i na utvrđivanju komandne odgovornosti.

Drecun je rekao da je radna grupa predočila dokumentaciju o organizacionoj strukturi OVK, na osnovu oroginalne dokumentacije koju su pripadnici snaga bezbjednosti zaplijenili tokom razbijanja terorističkih štabova i uporišta 1998. i 1999. i po tom osnovu ni Tači ni Haradinaj ne mogu da izbjegnu odgovornost.

On je upozorio da će, ako Haradinaj bude treći put oslobođen, biti izgubljena posljednja prilika da se skoro najveći ratni zločinac na Kosovu i Metohiji suoči sa pravdom i da počne da snosi odgovornost za nedjela.