latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:43 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Šeranić-Sladoje: O povećanju kapaciteta doma za starija lica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas sa direktorom Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu Miljanom Sladojem o proširenju kapaciteta ove ustanove, u kojem trenutno borave 143 korisnika.
Alen Šeranić posjetio Dom za starija lica u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Alen Šeranić posjetio Dom za starija lica u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Šeranić je rekao da već postoje određene ideje, koje će rukovodstvo ustanove da razvije i onda predloži resornom ministarstvu, a Vlada Republike Srpske će potom da utvrdi mogućnosti i opravdanosti njihove realizacije.

- Ovo je ustanova koja dobro posluje i koja ima svijetlu budućnost. Zadovoljni korisnici najbolji su pokazatelj kvaliteta rada, što je dovoljan dokaz da u Republici Srpskoj možemo kvalitetno da se brinemo o starim licima - izjavio je Šeranić novinarima.

Šeranić je dodao da Vlada Republike Srpske kroz ovu i niz drugih ustanova subvencioniše boravak starih lica, napomenuvši da je zdravlje korisnika najvažnije, ali je važno i da kvaliteno provedu vrijeme koje je ispunjeno različitim aktivnostima.

- Na ovome ćemo zajedno sa domovima za stara lica i dalje da radimo, da vidimo kakve vrste programa možemo da uvedemo s ciljem poboljšanja kvaliteta života i slobodnog vremena - istakao je Šeranić.

Miljan Sladoje, direktor Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu, čija je djelatnost pružanje usluge stalnog smještaja starijim i nemoćnim osobama, zahvalio je ministru Šeraniću na današnjoj posjeti koja je ujedno bila i prilika da korisnici kažu čime su zadovoljni, a čime ne, kako bi se određene stvari promijenile i unaprijedile.

On kaže da je cilj rada rukovodstva ove ustanove konstatno poboljšanje kvaliteta usluga i uslova za život korisnika, koji su im, kao i njihove porodice, ukazali povjerenje da dio života provedu baš ovdje.

- S obzirom da su nam kapaciteti popunjeni, želimo zajedno sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom zdravlja da iznađemo rješenje da to promijenimo, da rekonstruišemo jedan objekat kako bi uvećali kapacitet za novih 80 korisnika. To je i potreba ove regije i smatram da smo dužni da im to i omogućimo - rekao je Sladoje.

Sladoje je napomenuo da se u Domu za starija lica u posljednje dvije godine radi na poboljšanju radno-okupacione terapije, u šta se ulaže dosta sredstava, ali i vremena kako bi korisnicima svaki dan ispunili što kvalitetnije.

Slavko Milijević, koji je u Dom za starija lica u Istočnom Sarajevu stigao prije nešto više od godinu dana, ima samo riječi hvale za uslove i osoblje u ovoj ustanovi.

- Ovo je jedino utočište za nas starije ljude da možemo biti opskrbljeni onim što nam treba, jer nama treba mnogo više nego mlađim osobama, a to ovdje možemo da dobijemo. Usluga je takva da u bilo koje doba dana ili noći, ako vam nešto zatreba, možemo telefonom koji imamo u sobama da pozovemo sestru da dođe - istakao je Milijević, pohvalivši rukovodstvo Doma.

Sa korisnicima usluga Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu je ovom prilikom organizovano druženje, a ministar Šeranić im je mjerio pritisak i dao savjete kako da brinu o zdravlju i kvaliteno provedu vrijeme u ovoj ustanovi.

U Domu su trenutno smještena 143 korisnika, zaposlenih je 43, od čega je četvoro u administraciji, a ostali su u direktnom radu sa korisnicima.

Mjesečna cijena smještaja u dvokrevetnoj sobi za lice koje nije zavisno o tuđoj njezi i pomoći je 650 KM, a za one kojima je potrebna pomoć 725 KM, kolika je cijena i za jednokrevetnu sobu.