latinica  ћирилица
20/07/2019 |  14:55 | Autor: SRNA

Pula: Najbolji film "Dnevnik Diane Budisavljević"

Filmsko ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević", koji govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku djecu, dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film na 66. Pulskom filmskom festivalu.
Film Dnevnik Diane Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Film Dnevnik Diane BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Ovom filmu pripale su još tri Zlatne arene - za režiju reditelju Dani Budisavljević, za muziku Alenu i Nenadu Sinkauzu, te za montažu Marku Ferkoviću.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule sa prosječnom ocjenom 4,90, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u festivalskom centru.

Rediteljka filma Dana Budisavljević rekla je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

- Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma `General`, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena - rekla je Budisavljević.

Pompezno najavljivani film "General" o nekadašnjem haškom optuženiku hrvatskom generalu Anti Gotovini, koji je koštao tri miliona evra, doživio je apsolutni fijasko na Pulskom festivalu.

Ovaj film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakiović.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Prema odluci Ocjenjivačkog suda Hrvatskog takmičarskog programa, film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" osvojio je još tri Zlatne arene - za kostimografiju, scenografiju i za masku.

"Posljednji Srbin u Hrvatskoj" dobitnik je i nagrade Breza za najboljeg debitanta na festivalu.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsjedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodijelio je srpskom filmu "Šavovi" u režiji Miroslava Terzića.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u pulskoj Areni prije prikazivanja filma posvećenog velikanu hrvatske muzike Oliveru Dragojeviću.