latinica  ћирилица
20/07/2019 |  17:13 ⇒ 22:05 | Autor: TANЈUG

Pariz i Berlin pozvali na oslobađanje britanskog tankera

Francuska i Njemačka zatražile su danas da bude oslobođen tanker sa 23 člana posade koji je zaustavljen u Ormuskom moreuzu i upućen u iransku luku.

- Pozivamo iranske vlasti da u što najkraćem roku oslobode tanker i njegovu posadu, kao i da poštuju princip slobodne plovidbe u Zalivu - saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost i pozvalo na smanjenje tenzija na tom području.

Sličan poziv iranskim vlastima uputio je i MIP Njemače, navodeći da je nova eskalacija napetosti "veoma opasna" za to područje.

Iranske vlasti su najpre sinoć saopštile da je tanker zaustavljen zbog nepoštovanja međunarodnih pomorskih pravila. Nalazi se u luci Bandar Abas na jugu Irana.

Teheran je danas naveo da je to recipročna mjera zbog uloge Velike Britanije u zaustavljanju tankera sa iranskom naftom kod obale Gibraltara.

Zaplijenjeni tanker sa 23 člana posade u vlasništvu je Švedske, ali je plovio pod britanskom zastavom.

Hant razgovarao sa Zarifom, izrazio "ekstremnu razočaranost"

Šef britanske diplomatije DŽeremi Hant izrazio je "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom DŽavadom Zarifom zbog zaplijene britanskog tankera.

Zarif je prenio Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

- Upravo sam pričao sa Zarifom i izrazio ekstremnu razočaranost pošto me je prošle subote uvjeravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a ponijeli su se na suprotan način. Ovdje su potrebna djela, a ne riječi ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni - tvitovao je Hant.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif svom britanskom kolegi poručio da tanker "Stena impero" mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Forin ofis je danas pozvao na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplijene tankera.