latinica  ћирилица
20/07/2019 |  18:42 ⇒ 21/07/2019 | 13:07 | Autor: RTRS

Tarevica: Sajam ruralnog stvaralaštva

Udruživanje poljoprivrednika jedan je od načina da mali proizvođači budu konkurentni na tržištu.

Primjer za to je Zadruga iz Tarevaca u opštini Modriča, koja je i ove godine po deseti put organizovala Sajam ruralnog stvaralaštva.

Šest zadrugara okupilo je skoro 140 kooperanata koji uzgajaju, otkupljuju, prerađuju i plasiraju na tržište proizvode od šljive. Tako udruženi, sve što proizvedu, izvezu u Holandiju, a isto to uskoro bi mogli da prodaju u Tursku. Samo prošle godine osušili su oko 80 tona šljive.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci Nahdet Sulejman kaže da žele da ostvare veću zaradu tako što će plasirati sušenu šljivu, a još bolja primanja bi ostvarili ako bi prešli na organski uzgij

Udruživanje poljoprivrednika dobar je put da i mali poljoprivredni proizvođači budu konkurentni na tržištu.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kaluga ističe da proizvođači samo organizovano mogu zajednički nastupiti i u proizvodnji i na tržištu i naći svoje mjesto u novim tržišnim uslovima privređivanja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Miroslav Bojić kaže da se konkurentnost ne možemo mjeriti samo proizvodnjom žita, jer tu nismo dovoljno konkurentni sa zemljama u okruženju i Evropi, nego upravo kroz ovakve male proizvode koji stvaraju dodatnu vrijednost,

Osim u Tarevcima, sličnih primjera ima i u drugim mjesnim zajednicama na području Modriče.

Zamjenik načelnika opštine Nikola Savić rekao je da i u Miloševcu, Skugriću, Vranjaku i još nekim mjestima postoje male porodične fabrike koje se bave raznim djelatnostima, od poljoprivrede do proizvodnje namješataja i slično.

Na sajmu ruralnog stvaralaštva u Tarevcima, među više od 60 izlagača, na stotine je domaćih proizvoda - od proizvodnje čajeva, pripravljanja biljnih napitaka, izrade krema do džemova i sirupa. 

Ovaj sajam dio je manifestacije Ljeto u Tarevcima. Osim izlagačkog imao je i stručni dio, na kojem su održana razna predavanja.