latinica  ћирилица
20/07/2019 |  19:15 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Kalinovik: Spomenik za 359 srpskih boraca

U Kalinoviku je otkriven i osveštan spomenik srpskim borcima koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuli na kalinovačkom ratištu. Na spomenik, koji je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uklesana su imena 359 boraca Kalinovačke lake pješadijske brigade, ali i boraca Gatačke, Nevesinjske i Fočanske brigade.

Na spomeniku, među srpskim herojima, upisano je i ime Stanislave Koprivice koja je imala samo 15 godina kada je stradala na mjestu pored otkrivenog spomenika.

Pred nijemim, a rječitim svjedokom stradanja i slave srpskih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, sa mnogo emocija u Kalinoviku odata je pošta onima koji su utkali život u temelje Republike Srpske.

- Mi smo danas tu da im odamo dužnu poštu i da se obavežemo da ćemo ih se trajno sjećati i da ćemo pogotovo čuvati djelo te generacije, odnosno naše generacije Srba koja je stvorila Republike Srpsku i stvorila okvir u kojem srpski narod može jedino da opstane i da živi - rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

- Јa sam izgubio oca i brata u ratu 1992-1995. godine. Danas je ovaj dan veliki trenutak za sve nas, zato što treba da gajimo sjećanja, ne samo danas, nego i uvijek - Rekao je Oliver Elez, sin poginulog borca.

Među 359 poginulih srpskih junaka, jesu i imena oko 250 gardista.

- Ti momci su se nakon završene srednje škole odazvali pozivu da stanu u odbranu srpskog naroda, očuvanja srpske tradicije i stvaranja Republike Srpske - istakao je Predrag Aćimović, predsjednik Udruženja gardista.

Otkrivanje spomenika, koji predstavlja vječno sjećanje na vrijeme i ljude koji su najviše dali kada je bilo najpotrebnije, veliki je dan ne samo za Kalinovik, već cijelu Republiku Srpsku.

- Ovdje, među kalinovačkim junacima, su i borci iz brigada Hercegovačkog korpusa i ovdje su imena pripadnika iz čitave  Republike Srpske - naglasila je Mileva Komlenović, načelnica opštine Kalinovik.

Poruku zajedništva prenio je Darko, sin generala Ratka Mladića.

- Da, sada kada smo toliko mnogo dali za Republike Srpsku, moramo da je gradimo, da je jačamo, da se ne svađamo, nego da svoje političke razlike rješavamo u dijalogu i na mjestima za koja je to zakon predvidio - rekao je Darko Mladić.

A uspomene na zajedništvo vojske i naroda u ratnom vihoru, oživjelo je tradicionalna manifestacija "Dani koševine Gvozno-moba-ozon" u znak sjećanja na 1993. godinu kada je Vojska predvođena generalom Mladićem pomogla narodu da pripremi ljetinu.

Sa očuvanjem tradicije, pokrenuta je i inicijativa da se upravo na Gvoznu polju podigne crkvica, spomen-česma i spomenik srpskom gardisti.