latinica  ћирилица
21/07/2019 |  11:51 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Šukri Buja sutra pred Specijalnim tužilaštvom

Јedan od komandanata terorističke OVK za region Nerodimlje Šukri Buja otputovao je u Hag, gdje sutra treba da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u opštinama Štimlje, Lipljan i Uroševac.

Vijest da je nekadašnji načelnik opštine Lipljan otputovao za Hag objavila je njegova kćerka na Fejsbuk profilu, a prenijeli su mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Buja treba da se sutra izjasni u Specijalnom tužilaštvu u Hagu u svojstvu osumnjičenog za zločine koje su pripadnici OVK počinili u regionu Nerodimlja, zoni u koju spadaju opštine Štimlje, Lipljan i Uroševac.

U izvorima bliskim istražiteljima Specijalnog suda, pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine nad Srbima, ranije je rečeno Srni da se Buja dovodi u vezu i sa ubistvom 14 srpskih žetelaca na njivi u Starom Gracku 23. jula 1999. godine.

Buja se dovodi u vezu i sa progonom više stotina Srba iz urbanog dijela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanvništva iz opština koje je pokrivala operativna zona OVK za region Nerodimlje.

Pozivi Sepcijalnog suda u Hagu upućeni su i bivšem načelniku štaba OVK Bislimu Zurapiju, bivšem komandantu Operativne zone Dukađini Ramušu Haradinaju, nekadašnjem pripadniku OVK Sokolju Bašotiju, kao i bivšem portparolu OVK Јakupu Krasnićiju.

Predsjednik skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji objavio je na svom Fejsbuk profilu da to predstavlja "udarac za njegove drugove, OVK i njenu borbu", da je uvjeren da će se vratiti "nevini i ponosni", jer je "pravo bilo i ostaje na njihovoj strani", a da su oni bili na "pravoj strani istorije".