latinica  ћирилица
21/07/2019 |  13:52 | Autor: SRNA

Krajišnik: Odluke o zaduženju i garancijama nisu rizične za fiskalnu poziciju i budžet

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da odluke NSRS o zaduženju za izgradnju obilaznice oko Doboja na koridoru 5C i o iznosu garancija koje Srpska može izdati u ovoj godini za kreditna zaduženja, ne bi trebalo negativno da utiču na fiskalnu poziciju i likvidnost republičkog budžeta.
Milenko Krajišnik - Foto: SRNA
Milenko KrajišnikFoto: SRNA

Krajišnik je istakao da su obje odluke Narodne skupštine Republike Srpske uobičajene.

- Odluka o garancijama donošena je i prošle godine i ona daje okvir u kojem se Vlada može kretati prilikom davanja garancija javnim subjektima kod zaduženja za određene projekte. Odluka o prihvatanju zaduženja je uobičajena kada se projekti finansiraju u aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj - rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, rasprava o odluci o zaduženju kod EBRD-a mogla je da se odnosi na dva ključna aspketa - da li je taj projekat važan i potreban i uslove pod kojima se Srpska zadužuje za finansiranje tog projekta.

- Nemam dilemu u vezi sa značajem tog projekta. Transevropski koridor je auto-put koji se gradi kroz cijelu Evropu i malim dijelom prolazi kroz Srpsku. Naša sreća je što ćemo biti priključeni na taj koridor jer su na njega priključene sve evropske zemlje na pravcu sjever-jug. O njegovom značaju ne treba previše trošiti riječi. On je i dio mreže auto-puteva u BiH, odnosno Srpskoj i ne može biti sporan - kaže Krajišnik.

Govoreći o uslovima pod kojima se Srpska zadužuje, Krajišnik je istakao da su oni standardni kada je riječ o kreditu EBRD-a za finansiranje ovakvih projekata u zemljama kao što je Republika Srpska.

- To je 15 godina otplate uz tri godine grejs perioda i kamatnom stopom od jedan odsto plus EURIBOR koji je sada na istorijskom minimumu. To su zaista povoljni izvori finansiranja. Donošenje odluke i finansiranje ovog projekta iz ovih izvora ne bi trebalo da negativno utiče na fiskalnu poziciju - naglasio je Krajišnik.

On je istakao da je argument cinika da taj kredit treba vratiti.

- Naravno da ga treba vratiti, ali treba da bude izgrađen značajan dio infrastrukture koja je pretpostavka za razvoj i podrška budućem razvoju Srpske. Nema dileme da treba graditi infrastrukturu, posebno na međunarodnim koridorima, jer bez toga ne možete razvijati zemlju - rekao je Krajišnik.

Govoreći o odluci o iznosu garancija za kreditno zaduženje, Krajišnik je istakao da je ona malo drugačije prirode i donosi se da bi Vladi omogućila da daje garancije za pojedinačne projekte, odnosno pojedinačna zaduženja za određene srhe.

- Zakon je omogućio da te svrhe budu različite od kapitalnih projekata i investicija, koji su razvojnog karaktera, mogu biti samoodrživi i doprinijeti ubrazanju ekonomskog rasta pa i životnog standarda stanovništva, do finansiranja budžetskog deficita i pokrića obaveza iz ranijeg perioda i drugih namjena - pojasnio je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, ključno pitanje je za koje projekete će u budućnosti Vlada dati garancije.

- Ako bude davala garancije, a nadam se da hoće, za projekte koji su ekonomski održivi i mogu da finansiraju sami sebe iz svog profita, onda odluka o garancijama nije problem. Garancija se uvijek daje da bi bio smanjen rizik u realizaciji projekta sa nadom da neće biti aktivirana. Garancija koja nije aktivirana uopšte ne utiče na likvidnost, budžetsku poziciju i fiskalnu stabilnost. Nadam se da će odluke Vlade u budućnosti biti takve i da će Vlada o tome voditi računa - kaže Krajišnik.

Ukoliko garancije eventualno budu davane za plaćanja koja ne mogu biti samoodrživa i za koje će garancije sigurno biti aktivirane, dodaje Krajišnik, onda će to uticati na fiskalnu poziciju i budžet Srpske.

- U tom slučaju iz budžeta će morati biti namirene te garancije i to bi bila jedna vrsta rizika za likvidnost budžeta - istakao je Krajišnik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno odluku o prihvatanju zaduženja Srpske kod EBRD-a u iznosu od 150 miliona evra za finansiranje izgradnje zaobilaznice oko Doboja na koridoru 5C.

Parlament je usvojio i odluku o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini za kreditna zaduženja do iznosa od 800 miliona KM.