latinica  ћирилица
21/07/2019 |  15:20 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

"Dan povrća opštine Laktaši"

Opština Laktaši sve je poznatija po proizvodnji povrća. Proizvodi izloženi na manifestaciji "Dan povrća opštine Laktaši" pokazali su da postoji potencijal za proizvodnju na svjetskom nivou.

Među posjetiocima najviše pažnje izazvao je krompir Dragomira Lakića iz Kosjerova. Proljetos je zasadio tri vrste. Niti jedan nije težio manje od 800 grama.

Porodica Bašić u Kadinjanima opredijelila se za plasteničku proizvodnju paradajza koji namjeravaju brendirati.

- Zašto da se ne zna za nešto što je dobro i zdravije. Proizvod je bolji i sigurniji za konzumiranje, a naš je  - rekao je Draško Bašić povrtar iz Kadinjana.

Sve više povrtara odlučuje se za preradu povrća i time postižu veću cijenu proizvedenog povrća.

- Pravim ajvar, zimnicu kiseline i zainteresovanost je velika jer su sve to organski proizvodi - istakla je Mira Јalić povrtar iz Kosjerova.

Značaj povrtarske proizvodnje u opštini prepoznat je od lokalne i republičke vlasti.

- Prošle godine smo počeli da dajemo i male stimulacije. Nisu to neke velike stimulacije ali mislim da su značajne proizvođačima povrća - smatra Ranko Karapetrović načelnik opštine Laktaši.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja dodao je da je došlo nekoliko pakirnica povrća koji su kupili uz pomoć ministarstva.

- To sada otvara set veoma važnih pitanja koje smo danas ovdje markirali. Јedno od njih je i pitanje udruživanja i formiranje koperativa i klastera - istakao je Trkulja.

U opštini Laktaši povrtarska proizvodnja zasnovana je na oko 150 hektara.