latinica  ћирилица
21/07/2019 |  17:55 ⇒ 21:11 | Autor: TANЈUG

Zelenski pozvao rok zvijezdu Vakarčuka da formiraju vladu

Volodimir Zelenski rekao je da želi da pozove partiju Glas, koju predvodi rok zvijezda Svijatoslav Vakarčuk, na razgovore o formiranju koalicione vlade.
Vladimir Zelenski - Foto: AP
Vladimir ZelenskiFoto: AP

 Zelenski je to rekao nakon što su objavljene ankete prema kojima njegova stranka Sluga naroda ubjedljivo vodi na parlamentarnim izborima.

Kako prenosi Rojters, visoki zvaničnik partije Glas rekao je da je ta stranka otvorena za savez sa novim političkim snagama, pod uslovom da ih ne podržavaju oligarsi.

20.00 Stranka Sluga naroda, čiji je lider ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, vodi na današnjim parlamentarnim izborima sa osvojenih 43,9 odsto glasova, rezultati su izlaznih anketa.

Stranka Opoziciona platforma je na drugom mjestu, a stranka bivšeg predsjednika Petra Porošenka na trećem.

Na četvrtom mjestu je stranka bivšeg premijera Јulije Timošenko, a na petom partija Glas rok zvijezde Svjatoslava Vakarčuka.

Zelenski je rekao da želi da pozove partiju Glas na razgovore o formiranju buduće vladajuće koalicije u parlamentu.

Viši član ove stranke rekao je da su otvoreni za savez sa novim političkim snagama, ali pod uslovom da nisu pod vlašću oligarha.

Visoki zvaničnik stranke Sluga naroda Dmitro Razumkov rekao je novinarima da je ova stranka pobijedila u svih 13 izbornih jedinica u Kijevu.

17.55 Zelenski se nada da će dobiti solidnu većinu kako bi ispunio svoja reformska obećanja.

Izabran trijumfalno u aprilu, taj 41-godišnji politički početnik, ali stručnjak za društvene mreže i politički inovator raskida s tradicionalnim državničkim stilom svojih prethodnika, raspustio je dosadašnju skupštinu koja je bila veoma neprijateljska prema njemu, i sazvao očekivane poslaničke izbori da bi dobio lojalan Parlament i Vladu.

Nazvana po istoimenoj TV-seriji u kojoj je Zelenski, dok je bio gluimac, igrao predsjednika, njegova partija "Sluga naroda" ima naklonost oko polovine glasača.

Ta partija računa i na Žana Beleniuka, osvajač olimpijske medalje, koji se ponosi time što ona "izazva sistem" i vodi do "promjena", privlačeći biračko tijelo jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, koja pati i zbog rata s proruskim separatistima, sa skoro 13.000 mrtvih za pet godina.

- Mi ne predviđamo koaliciju s bivšom vlašću - izjavio je danas Zelenski poslije glasanja u Kijevu, dodajući da se "konsultacije" već vode oko imenovanja budućeg premijera. - Taj čovjek mora biti apsolutno profesionalni ekonomista, bez političke prošlosti - dodao je on.

Već danas u 9:00 sati stopa učešća glasača je bila blizu 20 odsto, skoro na istom nivou kao na predsjedničkim izborima u aprilu.

Sa masovnim prisustvom mladih kandidata bez političkog iskustva, 50 do 70 odsto poslanika treba da budu nova lica, predviđaju stručnjaci. To je prekretnica za tu bivšu sovjetsku republiku čijim je političkim pejsažom do sada dominirala elita koja je odrasla u SSSR-u.

Od pet vodećih po anketama, dvije - "Sluga naroda" i "Golosa" predstavljaju se kao "sledeća generacija" i pune su kandidata-početnika čija je prosječna starost 37 godina.

Gradeći nadu u promjenu, te dvije stranke su otišle ​​toliko daleko, da su dosadašnjim poslanicima zabranili učešče na svojim listama.

Po sondažama javnog mnjenja, predsjednikovu stranku prati proruska "Platforma opozicije" (10 do 13 odsto), čiji broj tri je Viktor Medvedčuk, veoma kontroverzna figura bliska ruskom predsjednika Vladimiru Putinu, kum jedne od njegovih ćerki.

Dvije prozapadne formacije: "Evropska solidarnost" bivšeg predsjednika Petra Porošenka (osam odsto) i "Domovina" bivše premijerke Јulije Timošenko (pet do devet odsto), treba i da pređu prag od pet odsto potreban za ulazak u Parlament, a slijedi ih "Golos" (četiri do sedam odsto).

U Kijevu, Porošenko je rekao da je "glasao za Evropsku uniju i NATO", u kojima želi članstvo Ukrajine.