latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:21 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Šeranić: Modernizacija bolnice u Foči teče planiranom dinamikom

U Univerzitetskoj bolnici Foča u toku je rekonstrukcija zgrada i prilagođavanja savremenom funkcionisanju koje će pratiti i nova oprema, od bolesničkih soba i ordinacija do dijagnostičke opreme.

U dinamiku radova uvjerio se i resorni ministar Alen Šeranić.

U Univerzitetskoj bolnici Foča, koja je i nastavno-naučna baza, Medicinskog fakulteta, u prvih pola godine liječeno je više od 6.000 pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i Federacije.

Napredak više medicinskih grana, među kojima je i hirurgija, u Foču na liječenje dovele su i Rada Ilića iz Lopara.

- Nemam nikakvih primjedbi. Sve je odlično i na vrijeme - rekao je ILić.

Prva zgrada koja će dobiti sve uslove za efikasno dijagnostikovanje i liječenje je buduća poliklinika, u kojoj će biti smješteno više od 30 ambulanti. Planirano je da sve bude gotovo u avgustu, a u septembru opremanje, kada će primiti i prve pacijente.

- Tu će se nalaziti sve ambulante koje pripadaju našoj bolnici od hirurških internističkih svih odjeljenja. Biće raspoređeno u tri nivoa i dobiće kompletnu opremu koja je predviđena ovim projektom - naveo je Radmil Marić direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naveo je da projekat teče dobrim tokom.

- Ono što jeste suština ovog prjketa da on prati ovu ideju o kojoj smo razgovarao sa direktorima bolnica da usmjerimo sve prije svega da imaju jak poliklinički dio bavezno urgentni blok i da kroz kadrove obezbijedimo jednodnevnu i dvodnevnu laparaskopsku hirurgiju - dodao je Šeranić.

Dvanaest mjeseci ostavljeno je za rekonstrukciju i opremanje centralnog bloka i svih odjeljenja, što će morati biti prilagođeno i svakodnevnom liječenju pacijenata.

Bolnica će dobiti nove operacione sale, koronarnu jedinicu, kompletnu dijagnostičku opremu za medicinsku radiologiju i angio salu. Vlada Srpske za ovaj projekat je obezbijedila više od 16 miliona maraka.