latinica  ћирилица
21/07/2019 |  21:33 ⇒ 22/07/2019 | 09:00 | Autor: SRNA

Topić: Poigravanje sa gradnjom mosta na Savi stvorilo bi pravne posljedice

Direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić izjavio je da su potpisnici ugovora o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške preuzeli na sebe veliku odgovornost i obaveze, te da bi bilo kakvo poigravanje sa tim stvorilo određene pravne posljedice.
Dušan Topić - Foto: RTRS
Dušan TopićFoto: RTRS

- Potpisnici su na sebe sada preuzeli veliku odgovornost i sada nema nazad. Svako poigravanje bi stvorilo pravne posljedice. Ne razmišljamo o tome, idemo dalje - rekao je Topić.

On je naveo da ne razmišlja o bilo kakvim usporavanjima tog procesa, nego kako da se ide dalje kako bi se sve kockice složile, ističući da bi izgradnja mosta mogla početi već krajem avgusta.

- Treba potpisati ugovor sa nadzornim organom, za šta je potrebno oko mjesec dana da se odradi tenderska dokumentacija, a isto toliko izvođaču radova da krene sa mobilizacijom opreme i mašina - rekao je Topić za Alternativnu televiziju.

Topić je istakao da je u pitanju kompleksan projekat u koji su uključena tri subjekta, što je razlog zbog čega se sa ovim projektom išlo prilično usporeno.

- Najvažnije je da smo došli do ugovora. I u daljem periodu može doći do usporavanja i komplikacija, ali mislim da je već sada taj projekat `zreo` i da nikome nije u interesu da ga usporava - rekao je Topić.

On je podsjetio da je Republika Srpska prije osam godina završila auto-put do mosta, te je napravljen granični i carinski prelaz, dok Hrvatska treba da završi veznu saobraćajnicu od nepunih devet kilometara.

- Imamo uvjeravanja hrvatske strane da su već pokrenuli nabavku i da će u roku od 30 mjeseci, koliko je planirano za izgradnju mosta, i to biti završeno, kao i granični prelaz sa njihove strane - rekao je Topić.

On je istakao da će izgradnjom mosta kod Gradiške praktično čitava kičma mreže auto-puteva koju gradi Republika Srpska biti upotpunjena i funkcionalna i povezaće Srpsku sa auto-putem Beograd-Zagreb.

Topić navodi da je trenutno najintersantnija dionica koja bi Republiku Srpsku spojila sa Srbijom preko Rače, jer su sve ostale dionice pripremljene i skoro dogovorene.

On je najavio da bi do kraja godine mogla da bude zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju dionice auto-puta od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, do Doboja.

Topić ističe da je dionica Rača, preko Bijeljine, do Brčkog, dio priče i memoranduma koji je prije 10 dana potpisan sa Turskom, po ugovoru koji je ova zemlja potpisala u Srbiji, te da su u toku pregovori sa turskom Vladom i sa turskom kompanijom.

- Ideja je da se ugovori sve od Rače do Brčkog, ali nemamo još definisane uslove - rekao je Topić.

Od Doboja do Vukosavlja, kaže Topić, su treća i četvrta faza Koridora 5C, a od Vukosavlja do Brčkog je paket od dvije dionice dužine oko 65 kilometara, za koji se vode pregovori sa dva partnera i razmatraju dva moguća načina finansiranja.

- Riječ je o kineskom partneru, koji je zainteresovan za koncesiju, te o Evropskoj investicionoj banci i kreditu. U narednih par sedmica treba da napravimo detaljnu analizu šta nam je povoljnije i u kom pravcu ćemo ići, ali već imamo dvije mogućnosti za zatvaranje finansijske konstrukcije - rekao je Topić.

Kada je riječ o izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor, Topić je naveo da projekat ide ugovorenim tokom i da će razgovori sa kineskim partnerom sutra biti nastavljeni.

- U decembru je potpisan koncesioni ugovor, koji je predvidio da u naredne dvije godine i mi u kineski partner ispunimo obaveze. Republika Srpska treba da uradi eksproprijaciju zemljišta, dok kineski partner treba da uradi projektnu dokumentaciju - rekao je Topić.

On je napomenuo da se na tome intenzivno radi kako bi se ispoštovali rokovi, a po isteku te dvije godine, kada se ispune uslovi, slijedi druga faza - uvođenje izvođača u radove, koji će imati tri godine da ih završe.

- Nakon toga, slijedi koncesioni period od 30 godina, u kojem bi kineski partner održavao auto-put i upravljao njime - rekao je Topić.

Topić je naveo su procjene pokazale da su cijene izgradnje Koridora Pet ce realne i objektivne, odnosno da su kao u regionu.