latinica  ћирилица
22/07/2019 |  15:39 | Autor: SRNA

Prosječna neto plata u junu 910 KM

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u junu je iznosila 910 KM i nominalno je veća za 0,8 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 7,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Najviša prosječna neto plata isplaćena u junu bila je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.404 KM, dok je najniža prosječna neto plata u junu isplaćena u području umjetnost, zabava i rekreacija u iznosu od 625 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U junu je, u odnosu na juni prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen u svih 19 područja, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 19,3 odsto, poslovanje nekretninama 18,5 odsto i ostale uslužne djelatnosti 14,4 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,6 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto.

Najveći rast cijena u junu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježen je u oblasti stanovanje od 3,7 odsto usljed viših cijena u grupama plin od 11,6 odsto i čvrsta goriva od 8,1 odsto.

U oblasti alkoholna pića i duvan zabilježen je rast od 3,2 odsto zbog viših cijena u grupi duvan od 4,5 odsto i žestoka alkoholna pića od 1,2 odsto.

U oblasti rekreacija i kultura povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,4 odsto zbog viših cijena u grupi usluge rekreacije i sporta od 3,4 odsto i u grupi novine, knjige i kancelarijski materijal od 2,6 odsto.

U oblasti zdravstvo povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,3 odsto zbog viših cijena u grupi farmaceutski proizvodi od dva odsto.

U okviru oblasti hrana i bezalkoholna pića zabilježen je rast od 0,8 odsto usljed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,7 odsto i svježe povrće od 2,6 odsto.

Više cijene u junu u odnosu na isti mjesec lani zabilježene su i u oblasti restorani i hoteli od 0,6 odsto i u oblasti komunikacije od 0,2 odsto.

U oblastima namještaj, pokućstvo i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći pad cijena u junu u odnosu na lani, zabilježen je u oblasti odjeća i obuća od 13 odsto, najviše zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, zatim u oblasti ostala dobra i usluge od 1 odsto, usljed nižih cijena u grupama osiguranje od 5,1 odsto i lični predmeti od 4,4 odsto.

Niže cijene, od 0,2 odsto, zabilježene su i u oblasti prevoz.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu je, u odnosu na maj, veća za 1,8 odsto.

U istom periodu u području vađenje ruda i kamena ostvaren je rast od 11,5 odsto i u području prerađivačka industrija rast od 2,1 odsto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 1,7 odsto.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u junu je u poređenju sa istim mjesecom 2018. godine manja za 8,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u junu je u odnosu na maj veći za 0,1 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manji za 0,5 odsto, a u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2018. godini ostao je nepromijenjen.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu od januara do juna iznosila je 76,9 odsto.

U junu je ostvaren izvoz u vrijednosti od 310 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 396 miliona KM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u junu, procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 78,2 odsto.

U periodu od januara do juna ostvaren je izvoz u vrijednosti od milijardu i 807 miliona KM, što je za jedan odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je, u istom periodu, iznosio dvije milijarde i 350 miliona KM, što je za 6,9 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period od januara do juna iznosio je 76,9 odsto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu od januara do juna, najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 291 milion KM, odnosno 16,1 odsto i u Srbiju
228 miliona KM, odnosno 12,6 odsto od ukupno ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 428 miliona KM, odnosno 18,2 odsto i iz Italije, u vrijednosti od 335 miliona KM, odnosno 14,3 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.