latinica  ћирилица
23/07/2019 |  08:45 | Autor: SRNA

Popović: Britanski KFOR nije zaštitio Srbe i spriječio zločin

Slavica Јanićijević Popović, kojoj su na današnji dan prije 20 godina na žitnom polju u Starom Gracku kod Lipljana albanski teroristi ubili maloljetnog brata Novicu, oca i dva strica, rekla je da će se dok diše boriti da se čuje istina o njihovom stradanju.
Spomen ploča žrtvama u Starom Grackom (Foto: eparhija-prizren.com) -
Spomen ploča žrtvama u Starom Grackom (Foto: eparhija-prizren.com)

Ona kaže da su njeni najmiliji i još desetoro Srba iz Starog Graca strijeljani, a potom i masakrirani samo zato što su željeli da požanju sazrelo žito.

- Danima su molili britanske vojnike Kfora da ih obezbeđuju na njivama. Odgovor je uvek bio negativan, da nema potrebe za tim. Kada su shvatili da žito više ne sme da čeka, četrnaestoro najhrabrijih je krenulo na žetvu. I tu ostalo pored kombajna pokošeno rafalima Albanaca kojim nije bilo dovoljno što su neke odmah usmrtili, već su im odsecali delove tela, udarali tupim predmetima -  rekla je Popovićeva za Večernje novosti.

Ona je navela da je, umjesto imena počinilaca koji su joj ubili najmilije, dobila obavještenje od Euleksa, koji je navodno zadužen za vladavinu prava, da se istraga o ubistvu žetalaca obustavlja zbog nedostatka dokaza.

- To je meni, ali i ostalim porodicama, produbilo bol i ranu. Dok naši ni krivi, ni dužni trunu u zemlji, zločinci slobodno šetaju - kaže Popovićeva.

Prema saznanjima mještana i porodica, albanski teroristi su žrtvama prišli u uniformama Kfora, a oni su vjerovatno mislili da su se britanski vojnici možda predomislili i došli da ih obezbijede.

Oni koji prilikom napada nisu odmah ubijeni zvjerski su mučeni, o čemu svjedoče fotografije do kojih su došli predstavnici SPC, a na kojima se vidi da su pojedini kastrirani, a da je nekim žrtvama smrskana glava.

Kfor neposredno nakon ubistva nije dozvolio porodicama da vide tijela, već su ih prebacili na navodnu obdukciju u Prištini.

Tek poslije šest dana dozvolili su zajedničku sahranu na groblju, koje je posljednjih 20 godina, kao i preostali žitelji Starog Gracka, na meti Albanaca.