latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:24 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Uspješno se realizuje izgradnja turističke zone "Kaluđerica"

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković izjavio je da lokalna vlast uspješno realizuje kapitalni projekat izgradnje turističke zone "Kaluđerica" na 180 dunuma, a još nije riješila problem sa gruntovnim knjigama koje su nakon proteklog rata ostale u federalnoj opštini Gračanica.
Petrovo (Foto: mapio.net/Zoks) -
Petrovo (Foto: mapio.net/Zoks)

Petković je rekao da je Petrovo prije sukoba devedesetih godina prošlog vijeka administrativno pripadalo Gračanici, koja do danas nije ustupila gruntovne knjige, što predstavlja problem u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

- Mnogo privrednih subjekata i danas se vodi na gračaničkim firmama što je za nas limitirajući faktor, jer, između ostalog, nijedna banka bez čistih vlasničkih odnosa neće odobriti kredit, i to je jedan od krupnijih razloga zašto nismo atraktivni za ozbiljnije investitore od 1995. godine - pojasnio je Petković, dodavši da je po pitanju katastarskih knjiga stanje u ovoj opštini redovno.

Da bi se problem u rješavanju gruntovnih knjiga pokrenuo sa mrtve tačke, Petković navodi da se lokalna uprava više puta bezuspješno obraćala Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne odnose.

On je naglasio da se na ovom prostoru, u saradnji sa Vladom Republike Srpske i privatnim investitorom, realizuju dva kapitalna infrastrukturna projekta - izgradnja turističke zone "Kaluđerica" i banjsko-turistički kompleks "Terme Ozren" u Sočkovcu.

- Izgradnja turističke zone "Kaluđerica" uspješno se realizuje u okviru projekta ruralnog razvoja, u čemu učestvuje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje će snositi 80 odsto troškova od ukupno 243.000 KM, koliko košta projekat - naveo je Petković.

Precizirao je da je u turističkoj zoni na 180 dunuma predviđena gradnja dva hotelska kompleksa, sportskih terena, šetališta, marketa i vikend-naselja sa 40 vikendica. Petković je dodao da je vlasnička dokumentacija uredna.

Petković očekuje da će puštanjem u rad "Terme Ozren" u Sočkovcu, ova opština biti uvrštena na turističku mapu BiH, ali i Evrope.

Kaže da je ovaj projekat primjer dobre saradnje lokalne uprave sa privatnim investitorom bijeljinskom kompanijom "Milojević Gilje gas" i resornim ministarstvom koje je 2016. godine prepoznalo i pomoglo početak izgradnje banjsko-turističkog kompleksa "Terme Ozren".

Prema njegovim riječima, izgradnja teče predviđenom dinamikom, pa bi ovaj objekat mogao biti u funkciji već naredne godine.

On je istakao da će, zahvaljujući ovogodišnjim donatorskim sredstvima Vlade Srbije od 293.374 KM, na području opštine biti realizovana dva projekta - rekonstrukcija školskih objekata i nabavka sanitetskog vozila.

Petković kao vrlo važan projekat navodi i jačanje mjesnih zajednica ove opštine, koji se realizuje sa Razvojnim programom UN, u okviru kojeg se rješavaju infrastrukturni problemi prema prioritetima tih sredina.

Ocijenio je korektnom saradnju sa Vladom Srpske, republičkim ustanovama i međunarodnim organizacijama. Petković kaže da je cilj lokalne uprave nastavak unapređenja realnog sektora, poljoprivrede i infrastrukture, kao i mjera zaštite od vremenskih nepogoda, te razvoj turističkih potencijala.

Petković je ocijenio kao zadovoljavajući napredak u razvoju lokalnog realnog sektora sve do kraja prošle godine, kada je prestala sa radom lokalna fabrika kreveta "Napko beds", u vlasništvu firme iz Holandije, koja je zapošljavala više od 300 radnika.

- Sudbina ove fabrike, koja je kćerka istoimenog preduzeća iz Holandije, vrlo je nejasna, i tu je opština vrlo nemoćna da bilo šta uradi - izjavio je Petković i podsjetio da je, radi rješavanja sudbine radnika, organizovao sastanke sa predstavnicima devet lokalnih preduzeća, kao i onima iz susjednih opština.

Prema njegovim riječima, sa vlasnikom firme "Obuća" iz Zvornika napravljen je dogovor o ponovnom pokretanju pogona za šivenje na Lužanjku u Petrovu, da bi se obezbijedo posao za jedan broj radnika.

Petković je istakao da je sa Garantnim fondom Republike Srpske nedavno potpisao protokol o saradnji da bi malim i srednjim preduzećima, uslužnoj djelatnosti, poljoprivrednicima i komunalnom preduzeću bile obezbijeđene garancije kod banaka radi odobrenja kredita.

Podsjetio je da je prošle godine više od 100.000 KM uloženo u Petrovu u zajedničke projekte opštine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kada su obezbijeđeni komunalno vozilo i kontejneri, kao i projekat i elaborat za sanaciju deponije.

- Lokalna uprava, osim vlastitim sredstvima, infrastrukturne aktivnosti na području Petrova, ali i federalnim opštinama gdje je srpsko stanovništvo realizuje u saradnji sa mještanima po principu "marka na marku", republičkim ustanovama, susjednim lokalnim zajednicima, kao i sa međunarodnim organizacijama - kaže on.

Podsjetio je da je za sanaciju i proširenje dionice puta Doboj-Petrovo u pravcu Kakmuža, dugu 1.900 metara, oko 400.000 KM obezbijedilo preduzeće Putevi Republike Srpske.

Sredstvima Puteva Republike Srpske realizovani su projekti izgradnje mosta na rijeci Јadrini na putu Petrovo-Kaluđerica, kao i mosta u naselju Porječina, na putu prema Krtovi, koje je oštetila riječna bujica prilikom nevremena 6. maja prošle godine.

Za asfaltiranje makadamske dionice duge 360 metara u zaseoku Јovići u Krtovi, mještani su prikupili 11.600 KM, a isto toliko izdvojeno je i iz budžeta opštine Petrovo.

Po istom principu u naselju Porječina asfaltirana je dionica dužine 130 metara u zaseoku Kojići-Rosulje, ukupnog iznosa 10.077 KM.

Opštinska uprava izdvojila je 23.999 KM za saniranje i asfaltiranje dijelova lokalnih puteva prema zaseocima Potočani i Volujak u Kakmužu, kao i dio puta Kaluđerica-Stupari.

Petković je naveo da je sa načelnikom federalne opštine Lukavac Edinom Delićem nedavno razgovarao o zajedničkim projektima sanacije puteva Panjik-Rosulje-Tumare, Mičijevići-Maglaj i put prema Brijesnici.

Prema njegovim riječima, potpisan je zajednički zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažovanje inženjerije Oružanih snaga BiH, a obezbjeđenje većeg dijela sredstava očekuje se od federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica.

Petković je podsjetio da su zaključno sa 2017. godinom na području opštine Petrovo sprovedeni projekti u iznosu 182.000 KM koje su putem programa "Јačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" finansirale vlade Švajcarske i Švedske, te opština Petrovo.

Između ostalih, realizovani su infrastrukturni projekti u pet mjesnih zajednica ove opštine, brojne obuke koje su prošli predstavnici mjesnih zajednica, nabavljen je ultrazvučni aparat, te formirana mreža volontera koji pomažu starijoj populaciji u udaljenim dijelovima opštine.

Ukazao je na dobru saradnju sa humanitarnom organizacijom "Vorld vižn", koja je prisutna u projektima rekonstrukcije lokalne infrastrakture i javnih objekata.

Petković napominje da lokalna zajednica sa prosječnim godišnjim budžetom od 2.500.000 KM nema manevarskog prostora da samostalno sanira probleme izazvane elementarnim nepogodama i višemilionske štete.

On kaže da Petrovo raspolaže jednom protivgradnom stanicom i da postoji potreba za još jednom za koju je predviđena lokacija u naselju Porječina, ali da do njene realizacije nije došlo zbog spora sa Protivgradnom preventivom Republike Srpske oko toga ko će nabaviti opremu.

Petković je istakao da opštinska uprava posebno pažnju usmjerava prema najmlađim sugrađnima i da svake godine u okviru manifestacije "Gospojinske dječije radosti" sva djeca sa područja Petrova rođena od 1. septembra prošle godine dobijaju po bicikl.

Iz opštinske uprave u okviru manifestacije "Dječija nova godina", uručuju prigodne paketiće za djecu do šest godina, kao i za sve prvačiće i djecu sa poteškoćama u razvoju.