latinica  ћирилица
23/07/2019 |  10:20 ⇒ 10:27 | Autor: Glas Srpske

Perica Stanić još ne zna da li će se opet kandidovati za direktora SIPA

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić, kojem mandat ističe u novembru, još nije donio odluku o ponovnoj kandidaturi za tu poziciju i na tom pitanju se ništa neće promijeniti još nekoliko sedmica, potvrdio je za Glas Srpske izvor iz SIPA.

Nakon što je Nezavisni odbor donio odluku o raspisivanju konkursa za novog direktora SIPA, već su krenule spekulacije o tome ko bi mogao da naslijedi Stanića.

Federalni mediji objavili su da Stanić čeka rasplet situacije u vezi sa formiranjem novog Savjeta ministara, pa će onda donijeti odluku o kandidaturi.

Navode i da je potencijalni kandidat Siniša Kostrešević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srpske. Prema saznanjima Glasa, on ispunjava sve uslove, ali još nije donio odluku o kandidaturi.

- Nezahvalno je uopšte govoriti o toj vrsti kandidatura u periodu kada konkurs nije službeno ni raspisan, nego je samo donesena odluka da to bude učinjeno. Kada u javnosti počnu spekulacije o kandidatima, to utiče na cijeli proces, a naročito na samu nezavisnost odlučivanja onih koji biraju novog direktora SIPA - rekao je izvor Glasa.

Ova pozicija bi ponovo trebalo da pripadne kadru iz reda srpskog naroda.

Podsjetimo, u bezbjednosnim institucijama na nivou BiH nema nacionalne rotacije iz prostog razloga što direktorima SIPA, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i Granične policije BiH mandat ne ističe u isto vrijeme, pa se onda poseže za kompromisom prema kojem je na čelu SIPA uvijek Srbin, na čelu OBA Bošnjak, dok graničare predvodi Hrvat.