latinica  ћирилица
23/07/2019 |  11:25 | Autor: SRNA

Nafta skuplja zbog tenzija na Bliskom istoku

Cijena nafte danas je porasla dalje preko granice od 63 dolara za barel povodom tenzija na Bliskom istoku, nakon što je Iran prošle sedmice zaplijenio jedan britanski tanker, ali postoje i naznake pada potražnje koje ograničavaju poskupljenje.

Barel "brent" nafte poskupio je za 11 centi i danas košta 63,17 dolara, dok se barel sirove nafte u SAD prodaje za 56,38 dolara nakon poskupljenja za 16 centi.

Pljenidba britanskog tankera izazvala je bojazan od poremećaja isporuka preko Ormuskog moreuza, kroz koji prolazi petina nafte za svjetsko tržište.

Analitičar iz UBS-a Đovani Stanuvo rekao je da očekuje da cijena "brent" nafte premaši 70 dolara u narednih tri do šest mjeseci.

Tenzije su u porastu od kada SAD pokušavaju da prekinu izvoz nafte iz Irana, dok članice OPEK-a smanjuju proizvodnju od početka godine u pokušaju da utiču na rast cijena.

Isporuke u ovom trenutku premašuju potražnju usljed velikog rasta zaliha nafte u SAD i ostalim zemljama proizvođačima koje nisu članice OPEK-a, navodi se u posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za energiju.