latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:57 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Mihajlica: Osporiti namjeru Hrvatske za odlaganje nuklearnog otpada

Ukoliko Hrvatska pitanje odlaganja radioaktivnog nukleranog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa Republikom Srpskom, odnosno BiH, ne bude tretirala onako kako je predviđeno međunarodnim konvencijama, PDP predlaže arbitražu pred međunarodnim sudom, rekao je danas član Predsjedništva PDP-a Milanko Mihajlica.
Mihajlo Mihajlica - Foto: RTRS
Mihajlo MihajlicaFoto: RTRS

On je istakao da ovo podrazumijeva mogućnost podnošenja tužbe protiv Hrvatske, zbog nepštovanja međunarodnih konvencija i protokola prema kojima ne bi mogla na ovoj lokaciji odlagati radioaktivni nuklerani otpad.

Mihajlica je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da je za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljiva namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni nuklerani otpad na Trgovskoj gori zbog čega je pozvao vlasti Srpske i BiH da ospore ovo pitanje.

On je napomenuo da je rješavanje ovog pitanja od vitalnog interesa za Republiku Srpsku, te da je posebno važno za 230.000 građana koji žive u slivu rijeke Une.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti Srpske i na nivou BiH iz Republike Srpske moraju ovaj problem, kao i spornu granicu na rijeci Uni između Republike Srpske i Hrvatske, tretirati kao prvorazredno političko pitanje zato što je to interes Srpske i BiH.

Mihajlica je podsjetio da je Predsjedništvo BiH 22. marta jednoglasno usvojilo zaključke u vezi sa ovom namjerom Hrvatske, u kojima se navodi da će predsjedavajući Predsjedništva BiH u ime Predsjedništva uputiti pismo predsjedniku i premijeru Hrvatske.

- Pitam srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - da li je u skladu sa ovim zaključcima uputio pismo hrvatskom predsjedniku i premijeru? Ako je uputio pismo treba da obavijesti javnost Republike Srpske i BiH kada je to pismo upućeno i kakav je njegov sadržaj - istakao je Mihajlica.

Mihajlica je rekao da granica između BiH, odnosno Republike Srpske i Hrvatske ide maticom rijeke Une, što je utvrđeno još od Karlovačkog mira, Banditerovom komisijom i avnojevskim granicama, te potvrđeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu.