latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:20 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Načelnik opštine nije ovlašten da predlaže raspuštanje skupštine

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske saopštilo je danas, u vezi sa inicijativom za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, da načelnik opštine nije ovlašten da pokreće proceduru za raspuštanje skupštine jedinice lokalne samouprave.
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave - Foto: RTRS
Ministarstvo uprave i lokalne samoupraveFoto: RTRS

Iz Ministarstva podsjećaju da je članom 45g. Izbornog zakona Republike Srpske propisano, izmeću ostalog, da Skupština opštine usvaja izvještaj Komisije o sprovedenom postupku za opoziv načelnika opštine i dostavlja ga Republičkoj izbornoj komisiji.

Republička izborna komisija provjerava zakonitost odluke Skupštine o usvajanju izvještaja Komisije o sprovedenom postupku za opoziv načelnika, kao i cjelokupnog postupka za opoziv.

Kada je u pitanju opština Teslić, Skupština opštine nije usvojila izvještaj o sprovednom postupku opoziva načelnika opštine Teslić, kažu u Ministarstvu.

U saopštenju se dodaje da, pored toga, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, nije dostavljeno mišljenje Republičke izborne komisije o ocjeni zakonitosti sprovedenog postupka opoziva načelnika opštine Teslić.

- Dakle, resorno Ministarstvo nije dužno pribavljati potrebnu dokumentaciju s tim u vezi, već je podnosilac inicijative obavezan da to uradi po zakonu. Kada Ministarstvo bude imalo kompletnu dokumentaciju, predmetnu inicijativu će uputiti Vladi Republike Srpske u dalju proceduru - navode iz Ministarstva.