latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:35 | Autor: srpskainfo.com

Poslodavci podržali reformu visokog obrazovanja

Kao ključne mjere u transformaciji sistema visokog obrazovanja Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske, između ostalog, predlaže promjenu načina finansiranja fakulteta iz budžeta, na način da se finansiraju samo oni studijskih programi koji su potrebni tržištu rada.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

– Ostali programi treba da ostanu na komercijalnoj osnovi. Takođe, upisnu politiku treba prilagoditi potrebama tržišta rada i razvojnim politikama Srpske, te kreirati efikasne mehanizame kontrole korištenja budžetskih sredstava. Neophodno je povezivati visoko obrazovanje sa naučnoistraživačkim radom i privredom kroz poseban program – kaže predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On se nada da će prijedlozi poslovne zajednice u značajnoj mjeri biti uvaženi.

– Mi smo spremni za učešće u kreiranju i uspostavljanju široke društvene koalicije koja će raditi na transformaciji obrazovnog sistema Srpske. Poslovna zajednica, naime, duži niz godina ukazuje na potrebu modernizacije obrazovnog sistema i njegovo prilagođavanje potrebama razvoja republike Srpske i tržišta rada, a dejemo punu podršku nastojanjima Vlade Srpske koja idu u pravcu potpune transformacije obrazovnog sistema Republike Srpske. Tačnije, podržavamo pristup koji bi podrazumijevao uspostavljanje široke društveno-političke koalicije za realizaciju dogovorenih mjera i aktivnosti na transformaciji obrazovnog sistema i spremni smo da preuzmemo odgovornost za realizaciju onih mjera i aktivnosti koje nam budu povjerene – ističe Škrebić.