latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:19 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Predstavljena poštanska markica "100 godina od Versajskog sporazuma" (FOTO)

Povodom obilježavanja 100 godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma, Pošte Srpske promovisale su poštanske markice s likovima najznačajnijih srpskih istorijskih ličnosti iz Prvog svjetskog rata.

Markicu je dizajnirao Božidar Doženović, a kao kreativno rješenje izabrao je osam najznačajnijih ličnosti iz srpske istorije koje su obilježile Prvi svjetski rat. Nominalna vrijednost markice je 90 pfeniga, a štampana je u tiražu od 15.000 primjeraka.

- One na neki način predstavljaju, pored filaterističkih značaja, univerzalno sredstvo plaćanja poštarine, tako da one na ovaj način su zaista mali ambasadori našeg preduzeća, odnosno Republike Srpske svakako u čitavom svijetu, jer one putem pošiljaka dolaze u sve kutke naše planete - kaže Zoran Durić, koordinator prodaje marketinga u Poštama Srpske.

Poštanska markica (Foto: RTRS)

Današnja promocija jedna je od 12 izdanja koje Pošte Srpske štampaju godišnje u skladu s obilježavanjem značajnih datuma.

- Drago mi je da je današnja promocija u Istočnom Sarajevu, svakako zaslužuje podršku svih lokalnih zajednica, a kao jedna od većih kulturno obrazovnih sredina mi ćemo to podržavati i pozivamo druge zajednice da to učine - istakao je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Na novim poštanskim markicama nalaze se likovi istaknutih srpskih vojskovođa poput Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića.