latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:53 ⇒ 24/07/2019 | 11:41 | Autor: RTRS

Na tri mjesta u krugu Incela pronađen piralen; formiran ekspertski tim

Formiran ekspertski tim i naložen hitan pregled radnika Poslovne zone Incel - samo su neke od mjere koje su donesene na sastanku predstavnika institucija s ciljem sanacije kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel. Utvrđena je visoka koncentracija piralena na tri lokacije u krugu nekadašnje energane, ali nije pronađen u Vrbasu. I dalje se analizira tlo i voda, a biće analiziran i vazduh.

Nadležni uvjeravaju - domaćinstva koja su u neposrednoj blizini kontaminiranog područja poslovne zone Incel - nisu ugrožena. Međutim, na tri lokacije utvrđeno je visoko prisustvo otrovnog ulja piralen, a kontaminirano zemljište nalazi se na prostoru bivše energane koje čini 40 od 80 hektara ukupnog zemljišta Incela. Uzeta su 52 uzorka sa 21 lokacije, a osim piralena pronađeni su i drugi štetni teški metali.

- Treba uraditi podlogu hidrologije i geologije, te će biti potrebne i sve dozvole koje je Incel nekad imao kada je radio kao hemijska industrija. To su sve ulazni parametri potrebni kako bi bio napravljen projekat za faznu sanaciju i rješavanje ovog problema - istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje.

Prema njenim riječima, uzeta su 52 uzorka na 21 lokaciji, te su analize pokazale da je najviše kontaminiran dio zemljišta gdje se nalazi energana.

- Koncentracije na lokalitetima gdje se nalazi energana, firme BC metal i Top metal veće su od dozvoljenih, dok će konačnu količinu, odnosno prekoračenja od dozvoljenog utvrditi ekspertski tim - rekla je Golićeva.

Ona je dodala da su analize pokazale i da sedimenti podzemnih voda koji su analizirani nemaju koncentracije piralena.

- Svi poslovni subjekti koji se nalaze u Poslovnoj zoni biće obavezani da plate sanaciju dijela zemljišta na kojem se nalaze - rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da će otpad biti prevezen u zemlje EU - Italiju, Njemačku ili Francusku jer u BiH ne postoji deponija ili spalionica za ovu vrstu otpada.

Golićeva je ponovila i da je UNDP odobrio Srpskoj i FBiH po 300.000 dolara za sanaciju lokacija koje su identifikovane kao prioritetne, te dodala da će nakon ovog slučaja biti zatražena istraživanja i na drugim područjima Republike Srpske gdje je postojala hemijska industrija.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Gradska uprava, zajedno sa gradskim i republičkim institucijama, pripremila plan djelovanja, te definisala mjere djelovanja u četiri kategorije.

- Prva kategorija je istraga eventualne odgovornosti i sve što Gradska uprava utvrdi u istrazi dostaviće Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske i Tužilaštvu - istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, druga kategorija djelovanja Uprave grada odnosi se na preventivne mjere, u šta je uključen niz mjerenja i uzorkovanja tla i vode.

- Cijela zona se smatra zonom posebnog nadzora, te je ovdje uvrštena i mjera koja definiše zabranu vršenja iskopa i izvoženja materija iz ovog prostora bez izvršenih mjerenja da li je riječ o kontaminiranom tlu - dodao je Radojičić.

On je naveo da je treća kategorija mjera uklanjanje posljedica, dok je četvrta kategorija zdravstvena zaštita.

- Saradnjom sa UNDP-om ušli smo u izradu kompletnog projekta modela zone, procjenu rizika i u fazi tri preduzimanja mjera za sanaciju - istakao je Radojičić.

Kada je riječ o mjerama zdravstvene zaštite, Radojičić je rekao da se one odnose na pojačan program besplatne preventivne zdravstvene zaštite za pojedina oboljenja, te da je već naložen i hitan pregled svih koji su radili na ovom području u posljednjih 20 godina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Prisutni su bili i predstavnici Instituta za zaštitu i ekologiju, Instituta za javno zdravstvo Srpske, Poljoprivrednog instituta, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Poslovne zone Banjaluka, te UNDP-a.

Povezane vijesti:

Formiran ekspertski tim; Naložen hitan pregled radnika Poslovne zone Incel