latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:29 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dvije decenije od zločina bez osude u Starom Gracku

Navršilo se 20 godina od masakra u Starom Grackom kod Lipljana, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca. Za jedan od najtežih zločina na Kosmetu nakon dolaska međunarodne misije, porodice se nadaju da bi konačno neko mogao odgovarati. Da li će za zločine OVK odgovarati Ramuš Haradinaj biće poznato u narednom periodu, jer je on danas otputovao u Hag. Prištinski mediji nezvanično pišu da su poziv dobili i Hašim Tači i Kadri Veselji.

Dok se u Starom Grackom pomen održava po dvadeseti put, Haradinaj u Hag putuje po treći. Da će ga konačno stići pravda, nada se Slavica Јanićijević Popović, čiji se brat, otac i stričevi nikada nisu vratili sa žetve od prije 20 godina.

- Meni je zvanično faktički život uništen, kao porodica nemam nikakvo pravo, jedino ovo da tražim istinu - u vapaju je poručila Slavica Јanićijević Popović.

Žeteoci su prije polaska tražili pratnju, Kfor im nije odobrio. Euleks je godinama vodio istragu i navodno je, zbog nedostataka dokaza, zatvorio. Kao što je i tada Međunarodna zajednica bila i dželat i sudija i danas sve zavisi od njihovog raspoloženja i sve je u njihovim rukama, smatra ministar odbrane Srbije.

-Sva odgovornost je na međunarodnoj zajednici koja im je omogućila da počine zločin i da prođu nekažnjeno. I tražimo da ovaj novi tribunal ako zaista želi sitinu, ponovo otvori slučaj - ističe Aleksandar Vulin, minstar odbrane Srbije.

Nadanja Srbije nisu prevelika. Podsjećaju da je Priština osnivač Suda za zločine OVK-a i da je teritorijalno izmješten sa Kosmeta samo na osnovu sporazuma Prištine sa Holandijom, a da je međunarodni zato što je Priština zaposlila i sudije iz stranih država.

- On je po svom karakteru, njihov domaći sud, ako da nemam prevelikih očekivanja, ali za godinu - dvije, ratni zločin ne zastarjeva, pa ćemo da vidimo - riječi su Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Uzimajući u obzir koliko se Priština godinama protivila osnivanju ovog suda, i to što Haradinaj sada dobrovoljno odlazi, signal je da tu nešto nije u redu, kažu analitičari. A ako Haradinaj ponovo ne bude procesuiran, on postaje nedodirljiv.

- Njegov rejting i popularnost kod naroda skače u nebesa, kao što mu je puštanje iz Francuske pomoglo da postane premijer - ističe analitičar Vlade Radulović.

Stvarni domet ovog suda je, kako strahuju analitičari, osuda nekoliko sitno rangiranih pripadnika OVK. Time bi sud opravdao postojanje, dao legitimitet konačnom oslobađanju Haradinaja od svih optužbi, te pravo da traže od Srbije da se proceuriaju i Srbi.