latinica  ћирилица
23/07/2019 |  19:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Šeranić obećao pomoć domovima zdravlja u Hercegovini

Vlada Srpske pomoći će zdravstvenim ustanovama u istočnohercegovačkim opštinama u rješavanju nagomilanih problema- poručio je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić. On se u Nevesinju sastao sa direktorima domova zdravlja iz ove regije, a obišao je i nevesinjsku Bolnicu.

Nagomilani finansijski problemi teret su domovima zdravlja u Istočnoj Hercegovini. Јedini koji posluje pozitivno je nevesinjski Dom zdravlja. Šeranić je pohvalio poslovanje ove zdravstvene ustanove i najavio da će oni iduće godine preći na trezorski način poslovanja.

- Kako koja godina odmiče nama opada broj stanovnika i mislim da ćemo i mi u dogledno vrijeme imati probleme. Menadžment je vodio računa o troškovima, i uspjeli smo da održimo sistem kako treba - poručio je Žarko Tamindžija, direktor Doma zdravlja Nevesinje.

Ostali istočnohercegovački domovi zdravlja imaju gubitke i dugovanja koji su nagomilani i naslijeđeni. Trebinjski Dom zdravlja jedna je od zdravstvenih ustanova koja ima taj problem.

- Posljednje dvije godine psolujemo pozitivno i cilj nam je da tako nastavimo. Predočili smo ministru šta nam je potrebno da bi tako nastavili - istakla je Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja Trebinje.

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske najavio je nove projekte u Hercegovini.

- Dom zdravlja Bileća je od 2017. godine učinio pun pomaka u iznalaženju rješenja, isto tako i Dom zdravlja Trebinje planski nastoje riješiti. Tu će i Vlada priteći u pomoć i određene stvari po pitanju poreza, doprinosa, rješavati u okviru plana koji se odnosi na trezorski način poslovanja, koji je planiran do planiran do 2022. godine. Lokalne samouprave moraju više da se angažuju kako bi svi zajedno pomogli u rješavanju problema domova zdravlja-  - napominje Šeronić.

Na sastanku je razgovarano i o obezbjeđivanju pedijatrijske i ginekološke zaštite u domovima zdravlja u Ljubinju i Berkovićima. Ministar zdravlja obišao je i Bolnicu Nevesinje gdje se sastao sa direktorom ove i Bolnice u Trebinju.