latinica  ћирилица
24/07/2019 |  09:28 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori opasno za obje zemlje

Nadležni treba da diplomatskim putem zaustave namjeru Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i tako prekinu dvadesetogodišnju agoniju građana sa lijeve i desne obale Une, navedeno je u otvorenom pismu koje je Udruženje Grin tim iz Novog Grada uputilo političkim akterima u BiH.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

U pismu je istaknuto da potencijalno odlaganje neposredno uz granicu BiH i Hrvatske predstavlja problem koji se tiče svih nastanjenih u direktno ugroženim područjima, kao i svih onih koje bi imali indirektne posljedice realizacije te namjere.

U pismu je istaknuto da je Strateška studija sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva - dokument koji objašnjava da je Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, jasno targetirana kao lokacija za odlaganje pomenutih otpada.

U ovom Udruženju uvjereni su da će međunarodno pravo biti na strani ugroženih ovim činom, ali mole nadležne da diplomatskim putevima zaustave ovu namjeru.

- Ovo je pitanje života regije, a ne samo nekoliko obližnjih opština i gradova - ukazali su iz Grin tima i osudili populističke izjave koje zaobilaze ozbiljan pristup rješavanju problema.