latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:20 | Autor: SRNA

Nisan ukida 10.000 radnih mjesta

Јapanski proizvođač automobila Nisan planira da ukine 10.000 radnih mjesta širom svijeta, dok pokušava da poveća uspješnost nakon što je bivši šef kompanije uhapšen zbog finansijskog prekršaja.
Nisan - Foto: Getty Images
NisanFoto: Getty Images

Novi rezovi uslijedili su nakon što je Nisan u maju saopštio da će ukinuti 4.800 od ukupno 139.000 radnih mjesta širom svijeta.

Ovakva odluka odražava poteškoće sa kojima se kompanija suočava nakon hapšenja bivšeg šefa Karlosa Gona i usljed slabije prodaje u SAD i Evropi, piše AFP.

Iz kompanije je u maju saopšteno da je profit skoro najniži u posljednjoj deceniji, uz upozorenje na "teško poslovno okruženje" u narednih 12 mjeseci.

Portparol Nisana Kodži Okuda nije želio da komentariše izvještaje o otpuštanjima, koji su se pojavili dan prije objavljivanja kvartalnih rezultata.

- Јoš nismo odlučili šta ćemo saopštiti na sutrašnjoj konferenciji i ne komentarišemo spekulisanje medija - istakao je Okuda.

Poslovni dnevni list Nikej javio je da će kompanija sutra saopštiti da je došlo do pada operativnog profita za 90 odsto u prvoj četvrtini godine usljed pada prodaje vozila u SAD.

Novinska agencija Kjodo piše da će do otkaza vjerovatno doći u pojedinim fabrikama u Јužnoj Americi i još nekim područjima u kojima je loša prodaja, kao i da Nisan prolazi kroz proces remonta sa ciljem jačanja upravljanja kompanijom nakon skandala u koji je umiješan Gon.