latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:05 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Počelo saslušanje Haradinaja u Specijalnom sudu u Hagu

U tužilaštvu Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK sa sjedištem u Hagu počelo je saslušanje Ramuša Haradinaja, koji je zbog toga podnio ostavku na funkciju premijera samoproglašenog Kosova.

Haradinaj je osumnjičen za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2000. godine.

Mediji na albanskom jeziku u Prištini prenose da je Haradinaj u zgradu Tužilaštva ušao oko 10.00 časova.

Nije poznato koji advokati će prisustvovati izjašnjavanju Haradinaja u svojstvu osumnjičenog za zločine nad Srbima i nealbancima u regionu Metohijske kotline.

U zgradu Tužilaštva prije Haradinaja ušao je Јakup Krasnići, bivši predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova i generalni sekretar terorističke OVK.

Haradinaj je u petak, 19. jula, podnio ostavku zbog poziva na saslušanje. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".

Specijalno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac DŽek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalnim vijećima i Specijalnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan-dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.