latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:26 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Kojić: Neusvajanjem Revidirane strategije štite bošnjačke ratne kadrove

Neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu predstavlja politikantstvo i pokušaj zaštite bošnjačkih ratnih kadrova u pravosuđu, ukazuje direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić ističe da neusvajanje Revidirane strategije pokazuje da je na djelu pokušaj stavljanja ad akta predmeta ratnih zločina i namjera da ostane postojeće stanje u ovoj oblasti.

- Postojeće stanje se najbolje odslikava kroz selektivan pristup u procesuiranju predmeta ratnih zločina i isključivom nametanju odgovornosti srpskom narodu, a zanemarujući i uopšte ne želeći procesuiranje zločina nad Srbima i predmeta na osnovu izvještaja o počinjenim ratnim zločinima koje su dostavili MUP i institucija Republike Srpske - rekao je Kojić Srni.

Navodeći da usvajanje Revidirane strategije treba da dovede do suživota i pomirenja, Kojić konstatuje da je očigledno da Bošnjaci to ne žele, već nastoje očuvati iskrivljenu sliku o jednima koji su činili zločine i drugima koji su žrtve, a što ne odgovara onome što se zaista dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema njegovim riječima, potpuno su nesuvisla obrazloženja predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića i ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac kojim se traže nekakva dodatna pojašnjenja, koliko je predmeta ostalo nezavršeno iz kategorije najsloženijih i druge informacije koje su im navodno neophodne za usvajanje Revidirane strategije.

- Svi ti podaci su bili dio materijala Radne grupe koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH, a koju su činili predstavnici entiteta, Brčko distrikta, zajedničkih institucija, predstavnici pravosudne zajednice i misije OEBS-a - naglašava Kojić.

Prema njegovim riječima, svi ti podaci su analizirani i na osnovu njih je, uz tešku muku i različite stavove u okviru Radne grupe, utvrđen konačan tekst Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

- Revidiranom strategijom predviđena je odgovornost za nesprovođenje strateških ciljeva i mjera, kao jedan od ključnih segmenata da bi bile izvršene sve obaveze definisane ovim dokumentom - navodi Kojić.

Savjet ministara u tehničkom mandatu na jučerašnjoj sjednici nije usvojio Revidiranu strategiju za procesuianje predmeta ratnih zločina, a usvajanje ovog strateškog dokumenta ponovo su blokirali funkcioneri SDA.