latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:43 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

B.Petrovac: Svetosavski omladinski kamp "Mitropolit Nikolaj Mrđa"

U Vođenici kod Bosanskog Petrovca u toku je Svetosavski omladinski kamp "Mitropolit Nikolaj Mrđa".

U sklopu kampa organizovana je ljetna škola vjeronauke, pravoslavne duhovnosti, kulture i istorije srpskog naroda u Krajini.

U Vođenici se okupilo 20 mladih iz federalne opštine Bosanski Petrovac. Svi su vrlo dobri i odlični učenici završnih razreda osnovne i srednje škole.

- Posvećujemo se dosta da naučimo nešto o pravoslavnoj vjeronauci, jer pošto nam je drugačiji plan i program u školi. Ne možemo, to jest, nadoknađujemo to ovdje kroz Svetosavski kamp. Tu dosta učimo o vjeri i o istoriji Srba - rekla je Bojana Mrđa iz Bosanskog Petrovca.

Organizator Svetosavskog omladinskog kampa je Srpska pravoslavna crkvena opština Smoljana. Polaznici učestvuju u kreativnim radionicama, prisustvuju vjerskim i svjetovnim predavanjima, obilaze pravoslavne hramove Bihaćko-petrovačke eparhije, a imaju vremena i za sportske aktivnosti.

- Cilj našeg kampa jeste da djeci kroz ove naše aktivnosti da ih što bolje upoznamo sa našom pravoslavnom vjerom, kroz druženje da ih naučimo kako da odrastu u našoj vjeri - istakao je Bojan Mitrić pravoslavni sveštenik iz Bosanskog Petrovca.

Profesor pravoslavne vjeronauke iz Bosanskog Petrovca Predrag Vujić rekao je da se radi o vrlo dobrim i odličnim učenicima.

- To su bili kriterijumi na osnovu kojih smo mi izabrali 20 učenika koji ovdje borave, dakle njihov uspjeh. I da bi ti učenici, koji već pokazuju uspjeh u redovnom nastavnom procesu svoje znanje produbili na neki način boravkom ovdje u kampu slušajući predavanja od kako nas vjeroučitelja tako i eminintnih stručnjaka kao što je i univerzitetski profesor koji će držati predavanje iz istorije ovog kraja - naglasio je Vujić.

Kamp se završava u nedjelju 4. Saborom pravoslavne omladine, na kojem se očekuje učešće oko dvije stotine mladih iz Federacije. Generalni pokrovitelj Sabora je Vlada Srbije uz finansijsku podršku opština Bosanski Petrovac i Drinić.