latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:52 | Autor: RTS

Milionska odšteta porodici Nila Armstronga zbog greške u liječenju

Bolnica u kojoj je operisan i liječen čuveni astronaut Nil Armstrong nagodila se sa njegovom porodicom da plati šest miliona dolara odštete zbog pogrešne tvrdnje o uzrocima smrti astronauta. Nil Armstrong umro je poslije hirurške intervencije 2012. godine.
 - Foto: AFP
Foto: AFP

Bolnica je prihvatila nagodbu iz straha od negativnog publiciteta zbog tvrdnji porodice da je astronaut neuspješno operisan.

Poverljivim sporazumom bolnica je platila šest miliona dolara kako bi izbjegla optužbe da su postoperativne komplikacije dovele do smrti čuvenog astronauta prije sedam godina, pokazuju sudska dokumenta, piše britanski Gardijan.

Novac će podijeliti 10 članova astronautove porodice koji su njegovi zakonski nasljednici. Riječ je o njegova dva sina, bratu, sestri i šestoro unučadi.

Većinu novca, 5.2 miliona dolara, podijeliće Armstrongovi sinovi dok će brat i sestra astronauta dobiti po 250.000 dolara. Svako od šest unučadi dobiće 24.000 dolara.

Vijest o nagodbi objelodanjena je samo dva dana nakon proslave 50 godina od kako je Nil Armstrong načinio prve korake na Mjesecu.

Nil Armstrong umro je 25. avgusta 2012. godine.