latinica  ћирилица
24/07/2019 |  13:25 ⇒ 13:50 | Autor: TANЈUG

Novi talas vrućine u Evropi; u U Bordou izmjereno 41,2 stepena (FOTO)

Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine ove sedmice.

U francuskom gradu Bordou juče je izmerena najviša temperatura od 41,2 stepena Celzijusova od kada se vodi evidencija, čime je premašen rekord iz 2003. godine, kada je bilo izmjereno 40,7 stepeni, prenio je BBC.

Prognostičari predviđaju da će ove sedmice u Evropi biti zabilježeni novi rekordi, uključujući i Belgiju, Njemačku i Holandiju.

Portparolka Svjetske meteorološke organizacije Kler Nuji izjavila je da toplotni talasi nose "znak klimatskih promjena".

- Kao što smo vidjeli u junu, oni postaju sve učestaliji, oni počinju ranije i postaju sve intenzivniji - istakla je Nuji i dodala da to nije problem koji će nestati.

U većem dijelu Francuske je izdat narandžasti alarm, drugi najviši nivo upozorenja.

Meteo Frans je saopštio da bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordnih 40,4 stepena Celzijusovih zabilježenih 1947. godine.

Belgija je izdala crveno upozorenje za cijelu zemlju, Španija za region Saragose, koji je bio pogođen požarima prošlog mjeseca, a visok rizik od izbijanja požara postoji i u Portugalu.

U Holandiji, vlada je aktivirala "nacionalni toplotni plan", a u Velikoj Britaniji se predviđa da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusovih i mogla bi biti najviša ikada zabeilježena.