latinica  ћирилица
24/07/2019 |  15:40 | Autor: SRNA

"Čast otadžbine": Srpska se mora braniti jedinstvom i sabornošću

Udruženje "Čast otadžbine" saopštilo je da je suština svih nastojanja da se srpski narod proglasi genocidnim taj da Republika Srpska prihvati ulazak BiH u NATO pakt, reviziju Dejtonskog sporazuma i utapanje u unitarnu BiH, kao i da Srbija prizna nezavisnost Kosova, čemu se srpski narod mora suprotstaviti svojim jedinstvom.
Logo "Čast otadžbine" - Foto: Screenshot
Logo "Čast otadžbine"Foto: Screenshot

Iz udruženja su naglasili da onima koji stoje iza tih pritisaka, koji se, kako su naglasili, posebno intenziviraju u julu zbog dešavanja u Srebrenici /1995. godine/, ne odgovaraju jake srpske države i predsjednici koji ne izvršavaju njihove naloge i želje, a da za "rušenje neposlušnih predsjednika i država, velike zapadne sile i NATO pakt imaju razrađene metode kako to rade".

- Prvo udaraju na ekonomiju i urušavaju je raznim sankcijama, dajući i istovremeno punu podršku socijalnim nemirima nezadovoljnog naroda. U ovim aktivnostima finansiraju i pritiskaju opoziciju da izaziva ulične nerede i da se sukobljava sa policijom i vojskom. Fabrikovanjem afera i laži napadaju predsjednike država i članove njihovih porodica i saradnika s ciljem da ih prinude da ispune njihove zahtjeve - navodi se u saopštenju udruženja.

U saopštenju se navodi da, Srbija kao suverena država, ima veće mogućnosti da se odupre spoljnim i unutrašnjim pritiscima, dok je Republika Srpska u težem položaju i mora se braniti srpskim jedinstvom i sabornošću, oslanjajući se na Srbiju, Rusiju i Kinu.

- Republika Srpska je stvorena u vrtlogu rata srpskim jedinstvom. Јedina politička stranka u ratu za sve Srbe je bila Republika Srpska. Najveći neprijatelj Srpskoj je nejedinstvo naroda i nesloga političkih stranaka po pitanju vitalnih interesa Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe, da Narodna skupština Republike Srpske mora donijeti skupštinsku odluku i definisati koji su to vitalni interesi Srpske i kako ih braniti.

Skupštinska odluka mora biti "sveto pismo" za sve poslanike vlasti i opozicije i "ne bi smjela da se više u skupštini ponovi ostrašćenost, nekultura i nevaspitanost poslanika brucoša Draška Stanivukovića, Јelene Trivić i Nebojše Vukanovića", konstatovano je iz udruženja.

U saopštenju se navodi da po pitanju vitalnih interesa Republike Srpske ne može biti preglasavanja i da jedna od skupštinskih odluka o vitalnom interesu Republike Srpske mora biti i odluka o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Srpske.