latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:42 ⇒ 16:53 | Autor: Agencije

Mejova održala oproštajni govor, nije mogla sakriti suze

Britanski poslanici su ovacijama ispratili bivšu premijerku Terezu Mej nakon njenog posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja Mejova jedva suzdržavala suze dok se na odlasku rukovala sa predsjednikom Donjeg doma, DŽonom Berkovom.

- Popodne ću se vratiti u poslaničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena - rekla je ona.

Glas joj je zadrhtao kada je poručila da će "dužnost služenja našim biračima ostati i dalje moja najveća motivacija".

Bivša premijerka je na parlamentarnoj sjednici zadala i posljednji udarac vođi opozicije DŽeremiju Korbinu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku.

U Dauning Stritu će održati kratak govor, a zatim će kraljici Elizabeti Drugoj službeno podnijeti ostavku i predložiti Borisa DŽonsona za mandatara.

Mejova je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Evropske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela da provede Bregzit.

Ostavku je danas podnio i ministar finansija Filip Hamond, jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u DŽonsonovoj vladi.