latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:43 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

ŽRS: Novi sistem vrijedan više od 20 miliona evra

Puštanjem u rad novog sistema za signalizaciju i telekomunikacije, Željeznice Srpske su djelimično modernizovale svoj rad, ali su stari problemi ostali.

Kolektivni ugovor još nije potpisan, kao ni zahtjevi radnika za povećanjem plata i sistematizacijom radnih mjesta. Nadležni kažu – za postizanje dogovora potrebno je razumijevanje i dobra volja obje strane.

Projekat modernizacije signalizacije i telekomunikacija u Željeznicama završen je i koštao je 20,3 miliona evra.

Za ovo preduzeće to znači bolju komunikacionu povezanost, ali i veću bezbjednost u okviru putne mreže, prije svega za same putnike. Novi sistem zamjenjuje 80 radnika, ali oni neće biti otpušteni, kažu u Željeznicama, nego prekvalifikovani i raspoređeni na druge poslove.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Željeznice Republike Srpske" Zoran Ilinčić izrazio je zadovoljstvo što je Projekat modernizacije signalizacije i telekomunikacije na dionici Doboj-Banjaluka priveden kraju, te što su u njegovoj realizaciji učestvovale domaće kompanije, kao i domaći inženjeri i radnici.

- Projekat je podrazumijevao ugradnju siglane i telekomunikacione opreme u šest službenih mjesta, te ugradnju optičkog kabla od Doboja do Banjaluke, uz uvezivanje svih željezničkih objekata u ova dva centra - rekao je Ilinčić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je zadovoljstvo što proces restrukturisanja preduzeća "Željeznice Republike Srpske" ide u dobrom pravcu i što je uspješno završen projekat modernizacije sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici Doboj-Banjaluka vrijedan oko 20 miliona evra.
 
Trninić je naveo da je ovaj projekat omogućio da Centar za daljinsko upravljanje "Željeznica" sada ima sasvim modernu i novu opremu koja je puštena u rad početkom ovog mjeseca.

- Ovo je sada moderan i savremen Centar odakle se može daljinski upravljati sa signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima, čime se povećava bezbjednost, ali i efikasnost željezničkog saobraćaja - rekao je novinarima Trninić, koji je sa vršiocem dužnosti direktora preduzeća "Željeznice" Zoranom Ilinčićem posjetio Centar za daljinsko upravljanje ovog preduzeća.

Željeznice i dalje opterećuju zahtjevi radnika za povećanjem plata, potpisivanjem kolektivnog ugovora i prije svega, sistematizacijom radnih mjesta. Na sistematizaciji se radi, kaže v.d. direktora, Zoran Ilinčić, ali kada će taj proces biti okončan, ne zna.

Plate su u male, kaže Ilinčić, ali su, dodaje, kroz restrukturiranje Željeznica i plan poslovanja za tekuću godinu, u prva dva mjeseca, radnicima povećavali primanja kroz stimulacije. Na optužbe iz Konfederacije sindikata da postoji 15 štetnih ugovora po Željeznice i da nadležni ministar zna za to, on odgovara – Konfederaciju sindikata više ne doživljavam ozbiljno.

Restrukturiranje već daje rezultate, tvrdi Trninić, a do kraja procesa Željeznice bi, kaže, trebalo da budu samoodržive u svakom pogledu.