latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:04 ⇒ 25/07/2019 | 09:07 | Autor: RTRS

U toku pokušaj sprovođenja "tajnog plana" SDA?

Samokandidatura Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Savjeta ministara potvrda je da su razgovori o formiranju bh. vlasti, bez izbornih pobjednika, poodmakli i da je u toku pokušaj sprovođenja "tajnog plana" SDA. Ovako je Šarovićev istup u medijima ocijenjen u SNSD-u i HDZ-u.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Izjavu su označili "neozbiljnom" i "nedogovornom" i da SDS može samo da sanja da će postati dio vlasti. San ili stvarnost? Ponavlja li se 2014. godina i šta je ostalo od nacionalno odgovorne politke?

Poučeni iskustvom od prije četiri godine, kada je Bakir Izetbegović izigrao volju građana Srpske i u vlast uveo gubitnike izbora, upućivala je na važnost okupljanja minimalno deset poslanika oko srpskog bloka, koji ne bi dozvolili formiranje Savjeta ministara po volji Sarajeva i dijela međunarodne zajednice. Lideri SDS i PDP, nakon oktobarskih izbora, odbili su pozive Milorada Dodika za zajednički nastup u Sarajevu i prijeko potrebno srpsko jedinstvo. O posljedicama tada nisu govorili. Očekivali su da će ih, kao i prije četiri godine, u vlast pozvati SDA. I to se, u strogoj tajnosti desilo, jer Denis Zvizdić za svog nasljednika želi najboljeg srpskog saradnika Mirka Šarovića, smatraju u SNSD-u.

- Da li sam spreman biti predsjedavajući? Pa, ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina. Zašto da ne!? Јa mislim da su šanse da se stvori parlamentarna većina, na drugoj strani, realne i objektivne - kaže Mirko Šaović.

Matematički je moguće, a da li je realno i objektivno da SDS i PDP sa ukupno četiri poslanika u Parlamentarnoj skupšitni, računajući na petu ruku Adila Osmanovića iz SDA, govore o ulasku u vlast, potirući pri tom izbornu volju građana Republike Srpske? Za Lazara Prodanovića (SNSD), Šarovićeva izjava je "maksimalistička", jer bi, u tom slučaju dva od tri naroda bila nezadovoljna.

- Јa vjerjujem da bi se SDS zadovoljio mjestom ministra u Savjetu ministara. Za takvu odluku, da bi neko iz SDS postao ministar, nije potrebno samo saglasnost jedne strane, već i druge, u ovom slučaju SNSD - rekao je Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda PS BiH.

Da su razgovori o formiranju vlasti bez izbornih pobjednika poodmakli znaju i u hrvatskom političkom korupusu. Ocjenjuju da istup Šarovića nije naivan, jer računa na podršku političkog Sarajeva i pojedinih stranih amabasada.

- Ali, ja sam uvjeren da im to ovog puta neće proći, bez obzira na podršku stranih ambasada, jer BiH ima svojih prijatelja van ovog kruga političkog Sarajeva i ambasada. To naši prijatelji iz svijeta neće dozvoliti. Ta inicijativa je osuđena na propast, a gospodin Šarović samo u svojim snovima može biti predsjedavajući Savjeta ministara - kaže Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

U snovima je i Dragan Mektić kada računa parlametnarnu većinu. Prema njegovoj računici, nema opozicije. Iako izborom Mirka Šarovića za predsjednika SDS nije bio zadovoljan, sada okreće priču.

- Onaj ko sakupi 42 glasa u Ppredstavničkom domu ima kapacitet da formira Savjet ministara. Јa sam moćan, ne mogu dati ostavku u tehničkom mandatu - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u SM BiH u tehničkom mandatu. 

Moć je u poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine, podsjećaju Mektića u politički suprostavljenom bloku. U slučaju da prođe tajni plan SDA, što je za Karamatića, u domenu naučno-fantastičnog, nijedan zakon, kao i međunarodni ugovor ne bi mogao proći u Domu naroda.