latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:58 ⇒ 25/07/2019 | 09:49 | Autor: RTRS

Čelinac: Novi most investicija lokalne zajednice i vlada Srbije i Srpske

U Čelincu će sutra u upotrebu biti pušten novoizgrađeni most koji postaje arhitektonski simbol grada.

Most je koštao četiri puta manje od štete prouzrokovane poplavama u ovoj lokalnoj zajednici prije pet godine.
Uređenim obalama i koritom Vrbanje i mostom bez potpornih stubova, opasnost od poplava u užoj gradskoj zoni svedena je na minimum.

Most vrijednosti 1,745 miliona KM izgrađen je za devet mjeseci. Za razliku od starog, nema potporne stubove. Unutar novog objekta su prateća terasa i toplovodne cijevi. Načelnik opštine Momčilo Zeljković kaže da se investicija lokalne zajednice i vlada Srbije i Republike Srpske već isplatila jer je, i u izgradnji, ovaj most veće propusnosti spriječio štetu od nabujale Vrbanje.

- Tehničke karakteristike mosta su takve da obezbjeđuju dva i po puta veći protok vode. To je 850 kubnih metara vode u sekundi. Dugačak je 48 metara, širok 16. To je most sa tri kolovozne trake i dvije za bicikliste i pješake - rekao je Zeljković.

Čelinčani su prezadovoljni zbog uspješno završenih radova. Većina će ih, kažu, biti na svečanosti kojoj će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije i najviših institucija Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Odbornici su jednoglasno odlučili da ovaj kapitalni objekat nazovu Gradski most "Srbija". To je znak zahvalnosti državi koja je za izgradnju mosta dala pola miliona maraka, a prethodno donirala i ovdašnji Dom zdravlja i jednu osnovnu školu.