latinica  ћирилица
24/07/2019 |  20:01 ⇒ 20:01 | Autor: TANЈUG

Migranti za švajcarsku TV: Hrvatska policija nas tuče motkama

Migranti, koji su nedavno protjerani iz Hrvatske u BiH, tvrde da su ih maskirani hrvatski policajci tukli motkama i šibama, načinjenim od grana drveća.
Migranti bježe u šumu prema hrvatskoj granici (foto:Dnevni avaz) - Foto: dnevni avaz
Migranti bježe u šumu prema hrvatskoj granici (foto:Dnevni avaz)Foto: dnevni avaz

Oni su novinarima SRF-a pokazali rane koje su zadobili po nogama i leđima.

Migranti tvrde da ih je hrvatska policija dovela na granicu prema BiH, a da se onda osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir, po četvoro s obje strane, te da su naredili migrantima da prođu kroz špalir.

Kada su, kako dodaju, to učinili, oni su ih udarali motkama, najviše po nogama i leđima.

Švajcarska javna televizija SRF objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i o odgovornosti švajcarskih vlasti za to što, kako se navodi, ta zemlja, kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola, profitira od nezakonite i nasilne politike potiskivanja koju sprovode hrvatske vlasti.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pravobraniocu Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante.

Prikazani su i snimci sa granice prema BiH i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše, koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice sa BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je protivzakonito.

Јedna osoba, koja živi blizu granice s Hrvatskom, ispričala je da često čuje i pucnjeve i da je vidjela kako hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Hrvatski portal Indeks navodi, pozivajući se na procjene neimenovaniih svjedoka, da Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku između 40 i 50 ljudi.

Portal ocjenjuje da je posebno zanimljiv dio priloga koji se bavi odgovornošću švajcarskih vlasti koje, kako se navodi, profitiraju od hrvatske politike prema migrantima.

Ističe se da "dvije male zemlje imaju izvrsne odnose", kao i da Švajcarska ove godine bilježi manji broj tražilaca azila zahvaljujući politici potiskivanja, koju sprovode periferne članice EU, uključujući Hrvatsku.