latinica  ћирилица
24/07/2019 |  21:11 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Ruždi i Atvudova kandidati za Bukerovu nagradu

Bivši osvajači Bukerove nagrade Salman Ruždi i Margaret Atvud ponovo su nominovani za tu prestižnu nagradu u žanru fikcije.
Bukerova nagrada  (Foto:beforeafter.rs) -
Bukerova nagrada (Foto:beforeafter.rs)

Ruždi je nagradu osvojio 1981. za knjigu "Djeca ponoći", a ove godine je nominovan zbog romana "Kihot".

Atvudova je 2000. godine pobijedila s knjigom "Slijepi ubica", a ovogodišnju nominaciju je zaradila knjigom "Testamenti", nastavkom sad već čuvene "Sluškinjine priče".

Na objavljenoj listi nalazi se 13 naslova za Bukerovu nagradu. Osnovana 1969. godine, ta nagrada koja iznosi 50.000 funti dodjeljuje se piscima iz cijelog svijeta koji pišu na engleskom jeziku. Imena šest finalista biće objavljena 3. septembra, a pobjednik proglašen 14. oktobra.

Institucija nagrade Buker podrazumijeva i zanimljiv slučaj jednog nagrađenog romana. Godine 1993, kako bi se obilježilo četvrt vijeka postojanja nagrade, odlučeno je da se dodijeli tzv. Buker nad Bukerima, nagrada za najbolji roman od svih koji su do tada nagrađeni. Ovu laskavu titulu odnio je Rušdijev roman "Djeca ponoći", inače pobjednik iz 1981. Da je zaista "Buker nad Bukerima", ovaj roman je potvrdio i 2008. godine, kada se obilježavalo 40 godina od osnivanja nagrade, a konačna odluka o pobjedniku od šestoro finalista prepuštena je publici, koja je opet izabrala Ruždija.