latinica  ћирилица
25/07/2019 |  17:35 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Trebinjsko polje: Novi sistem navodnjavanja krajem ljeta

Od početka sezone poljoprivrednici u Trebinjskom polju koji koriste vodu sa sistema kola na Trebišnjici, ne mogu redovno da navodnjavaju svoje parcele.

Problem je visok vodostaj, rizičan pristup i neredovno održavanje, a novi sistem za navodnjavanje biće u funkciji tek krajem ljeta.

Od dvanaest kola, koja vodu ubacuju u sistem kanala, samo dio radi smanjenim kapacitetom. Јedno od njih Dušanki Budinčić daleko je tridesetak metara, ali kaže da od njega nema koristi.

Ona kaže da ne može da koristi ovaj sistem, te je bila primorana da plati da joj se zalije nasad paradjza.

Pojačan protok Trebišnjice prema PHE Čapljina, blokirao je neka kola.

Duško Vujović, nadzorni inženjer sistema za navodnjavanje HE na Trebišnjici, kaže da je problem u tome što su kola tako urađena da ne mogu da rade u svim uslovima i kapacitetom, ali da najveći dio radi uz redovno čišćenje i održavanje.

Tehničko održavanje kola za navodnjavanje vrši HET, a za čišćenje usisnih rešetki i kanala zaduženi su korisnici.

Vujović napominje da su prošle nedjelje organizovali da se na dva sata zaustavi ispuštanje na brani Gorica, ali da neki korisnici nisu došli.

Dušanka napominje da je kolo sada otvoreno i očišćeno, ali da ne može da okrene, jer je visok nivo rijeke.

Ovako bi moglo bi da potraje do jeseni. Ako je za utjehu, privodi se kraju izgradnja sistema za navodnjavanje Trebinjskog, Petrovog i Gomiljanskog polja. 

Vujović se nada da će sistem, dio po dio, biti puštan krajem avgusta ili početkom septembra.

Ministarstvo poljoporivrede Srpske, Grad Trebinje i Hidroelektrane na Trebišnjici u novi sistem uložili su oko 9,5 miliona maraka.