latinica  ћирилица
28/07/2019 |  15:05 ⇒ 29/07/2019 | 10:16 | Autor: RTRS

Zahvaljujući donaciji Srbije, kreće rekonstrukcija Doma zdravlja u Ljubinju

Vlada Srbije doniraće 120.000 maraka za rekonstrukciju Doma zdravlja Ljubinje. Stanovnici ovog dijela Hercegovine dobiće bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a radnici uslove za rad.

Pacijenti ljubinjskog Doma zdravlja kažu da je bilo krajnje vrijeme da se izvrši rekonstrukcija ove zdravstvene ustanove. Zahvalni su Vladi Srbije na donaciji.

Rekonstrukcija je više nego neophodna, a menadžment, zbog finansija, nije imao niti ima način da to omogući. Donacija je spasonosno rješenje za ovu ustanovu.

- I sredstva koja mjesečno dobijemo u obliku tranše nisu dovoljna da pokriju obaveze, u koju spadaju poreska, dobavljači, čak i plate isplatili smo samo 35 posto za prošlo mjesec. Ne možemo ni stolicu ni kopir aparat da kupimo - riječi su Slavice Piljević, direktorice Doma zdravlja Ljubinje.

Rendgen aparat u ljubinjskom Domu zdravlja star je dvadesetak godina, a zbog kvara nije u funkciji. Potrebna je hitna njegova popravka.

- U kvaru je i sto, koji već 5-6 godina ne radi. Potrebno je da nađemo odgovarajući servis, bez toga ne vrijedi. Prvo moramo poraviti sto, pa onda preći na digitalizaciju - poručuje Lazar Kovač, rendgen tehničar.

U Domu zdravlja imaju spreman projekat za rekonstrukciju i s nestrpljenjem očekuju početak radova, od modernizacije laboratorije, saniranja mokrih čvorova, nabavku nove opreme.

Ipak donacija u Ljubinju izazvala je kontradiktorne informacije. Načelnik opštine Darko Krunić u telefonskom razgovoru potvrdio nam je da je lokalna zajednica za ova sredstva kandidovala projekat nastavka asfaltiranja ulica u naselju Vinogradi. O donaciji Domu zdravlja, kaže, ne zna ništa. Sudeći prema stanju u kome se zdravstvena ustanova nalazi- sredstava Vlade Srbije ipak će stići na prioritetniju adresu.