latinica  ћирилица
30/07/2019 |  19:18 ⇒ 31/07/2019 | 10:03 | Autor: RTRS

U Kantonu 10 nema mjesta za migrante

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Kantona 10 u Federaciji BiH, u Livnu je ponovo održan sastanak na temu migranstke krize. Za istim stolom sa premijerom kantona našli su se predstavnici opština Kupres, Tomislavgrad, Livno, Drvar, Grahovo i Glamoč. Јednoglasni su u stavu - u ovom kantonu nema kapaciteta ni uslova za smještaj migranata.

Ideja i planovi da se u Livanjskom kantonu otvore migrantski centri više nije priča koja potiče iz gradskih kuloara, već je o tome nezvanično, razgovarano sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Livanjskog kantona, koji je svoja saznanja i zabrinutost prenio predstavnicima vlasti.

- Imao sam određene kontakte sa predstavnikom međunarodnih organizacija, prvenstveno predstavnikom IOM-a, doduše nezvanične, gdje su oni iznijeli određene ideje - kaže Darko Mihaljević, ministar unutrašnjih poslova Kantona 10.

Nerad i neodgovornost institucija bh. doveli su do migrantske krize, jednoglasno tvrde učesnici današnjeg sastanka.

- Svi gradonačelnici, odnosno načelnici opština ili njihovi predstavnici, iznijeli su negativan stav i ogorčenje prema neradu bh. institucija, prvenstveno Ministartsva bezbjednosti BiH i onih koji su nadležni za kontrolu granica - rekao je Mihaljević.

Vlasti livanjskog kantona i građani opština sa većinskim srpskim stanovništvom koji su zabrinuti za opstanak na rodnim ognjištima poslali su danas jednoglasnu poruku - nema kapaciteta za smještaj migranata.

Govori se o broju od 8.000 migranata koji bi bili smješteni u ovaj kanton. Za srpske povratnike ovo je zabrinjavajuća brojka, jer ih u tri opštine ima manje od 10.000.

- To bi negativno uticalo na srpske povratnike jer su srpske opštine malobrojnog stanovništva i to bi promijenilo odnos stanovništva na opštinama Grahovo, Glamoč i Drvar - kaže Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Koje bi bile potencijalne lokacije za privremene migrantske centre u Livanjskom kantonu, nije poznato, ali jeste da se broj krivičnih djela na rutama u kantonu kojima se kreću migranti, povećao.