latinica  ћирилица
01/08/2019 |  15:57 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Hadžići: Migranti remete normalan život, strpljenje pri kraju

Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović upozorio je danas da migranti polako remete normalan život u ovoj opštini i da je strpljenje građana "na samoj granici".

- Ovo je kazna za nas. Što je najgore mi ne znamo do kada će ova kazna trajati, niti ima bilo ko da nama Hadžićanima kaže do kada ćemo ovo trpiti. Želim sa ovog nivoa poručiti da je naše strpljenje na samoj granici - izjavio je Ejubović tokom sastanka članova Koordinacionog tima Kantona Sarajevo za migranate sa predstavnicima Službe za poslove sa strancima i predstavnicima Međunarodne organizacacije za migrante BiH.

On je istakao da lokalno stanovništvo od ovog tima očekuje da zajedno izvrši pritisak na Vladu Federacije BiH i na Savjet ministara u tehničkom mandatu da rastereti Centar za migrante Ušivak i Hadžićane tako da se oformi nekoliko drugih centara izvan ove lokalne zajednice kako bi teret migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen, sapšteno je iz opštine Hadžići.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ukazao je sinoć na sastnaku na slične probleme u Krajini i istakao da će Vlada Kantona posebnu pažnju posvetiti opštini Hadžići kako bi trenutna situacija bila poboljšana.

- Međutim, to neće riješiti problem migrantske krize. Potpuno se slažem sa načelnikom Ejubovićem da bi, kada bi se donijela odluka na nivou Savjeta ministara i izdala jasna komanda o gradnji prihvatnih centara na drugim lokacijama izvan Kantona Sarajevo, situacija bila puno drugačija - dodao je Forto.

Direktor Službe za poslove sa strancima i član tima za rješavanje migrantske krize Slobodan Ujić rekao je da niko nema čarobni štapić da se ova kriza, koja će, kako je rekao, potrajati duže vrijeme, riješi.

- Trenutno u Turskoj ima između tri i četiri miliona izbjeglica, a u Grčkoj između 70.000 i 80.000 migranata. Dva su pravca njihovog kretanja, iz Grčke preko BiH za zemlje zapadne Evrope i druga ruta je preko Srbije koja čini oko 80 odsto iligalnog ulaska migranata u BiH i negdje oko 20 odsto ulazaka iz Crne Gore - rekao je Ujić.

On je naglasio da nije za to da BiH postane sabirni centar, naglašavajući da su državne granice najveći problem.

- Ako to ne riješimo onda nema pomaka ni na lokalnom nivou. Sa današnjim danom mi imamo nešto više od 14.000 registrovanih migranata. Nas taj problem sigurno čeka u narednih nekoliko godina. Što se tiče konkretno Hadžića, apsolutno podržavam ideju načelnika Ejubovića da se oformi nekoliko drugih lokacija za prihvatanje migranata kako bi se situacija u Kantonu Sarajevo relaksirala - ističe Ujić.

Јučerašnji sastanak je imao samo jednu tačku dnevnog reda, a to je uvećan priliv migranata sa fokusom na opštinu Hadžići.

Nakon što su obišli migracioni centar Ušivak, sastanku su prisustvovali načelnik Ejubović, premijer Kantona Sarajevo Forto, direktor Službe za poslove sa strancima Ujić, ministri u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija, Amela Softić i Admir Katica.

Na sastanku su bili i komesar policije Kantona Sarajevo Milorad Bašić, načelnik Policijske stanice Hadžići Asim Merdanović te predstavnici Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, robnih rezervi, Јavne ustanove Centar za socijalni rad, Kantonalne uprave Civilne zaštite, predstavnici IOM BiH.