latinica  ћирилица
06/08/2019 |  15:04 | Autor: SRNA

Stevandić: Sporazum dobar za Republiku Srpsku, nije loš za FBiH

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koje je lider SNSD-a Milorad Dodik potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, dobar za Republiku Srpsku i nije loš za Federaciju BiH, jer je rezultat kompromisa, demokratskih načela i rezultata izbora.
Nenad Stevandić i Spomenka Stevanović - Foto: RTRS
Nenad Stevandić i Spomenka StevanovićFoto: RTRS

Nakon sastanka delegacija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP, Stevandić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je potpuno jasno da je za ovakav sporazum EU, a da protiv njega nemaju ništa ni Rusija ni Srbija ni Hravatska.

- Protiv njega mogu biti samo oni koji se osjećaju izbornim gubitnicima, koji ništa ne razumiju i koje vode nerealne ambicije - ocijenio je Stevandić.

On je zaključio da je sporazum dobar i da je doprinos napretku i miru.

- Republika Srpska je apsolutno zaštićena, sporazum je u skladu sa svim njenim aktima. Srbija ima mnogo veći nivo saradnje sa NATO-om od Srpske i odluku da ne pristupa vojnim savezima, tako da i mi možemo sarađivati sa NATO-om kao i Srbija, jer imamo istu vojnu politiku - naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum ne remeti odnose u Federaciji BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da je nakon devet mjeseci razgovora postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da se za 30 dana formira Savjet ministara.