latinica  ћирилица
07/08/2019 |  11:51 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Dani meda u Semberiji

U okviru Pantelinskih svečanosti otvoreni su 15. Dani meda u Semberiji. Na ovom trodnevnom sajmu na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini dvadesetak izlagača predstavlo je raznovrsnu paletu proizvoda od meda.

Ova godina nije bila unosna za semberske pčelare, jer su zbog hladnog i kišnog proljeća ostali bez planiranih količina meda. Ipak, prihodi se ne mjere na nivou jedne godine, tako da se marljiv rad većini isplati, a pčelarstvom se bave i sve mlađe generacije.

- Trenutno imam oko 60 društava, a planiram proširenje do optrilike 100 košnica. Prinos po košnici je otprilike oko 20-ak kilograma - kaže Mladen Tešić, sekretar Udruženja pčelara Semberije.

Udruženja pčelara Semberije okupljaju blizu stotinu pčelara kojima pomažu u kompletnom procesu, od zasnivanja i održavanja pčelinjaka, do prodaje njihovih proizvoda.

- Čini mi se da se ljudi sve više bave proizvodnjom meda u našem gradu, pogotovo oni koji su u penziji - kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Osim semberskih, proizvode su predstavili i pčelari iz susjednih opština, gosti s Ozrena i iz Srbije. Sajam će trajati do 9. avgusta. Građani Bijeljine tako će moći da probaju razne vrste meda i pčelinjih proizvoda i da kupe med po nešto povoljnijim cijenama.